Pénzügy
Csökkenő bérek, elvándorló orvosok (egészségügy, bérek, )

Tovább emelkedtek a bérek márciusban

24.hu
24.hu

2016. 05. 20. 10:17

Hasonlóan az év első két hónapjához, márciusban is folytatódott a bruttó bérek emelkedése. A februárban látott 5,9%-ról 6%-ra gyorsult a bruttó bérek emelkedésének üteme éves alapon. Ha a közfoglalkoztatottakat kiszűrjük, a bővülés 6,6%, ami nettó értelemben 8,3%-os emelkedést jelent. Az infláció figyelembe vételével pedig még kedvezőbb az érték, ugyanis márciusban -0.2% volt év/év alapon a mutató. Ennek megfelelően a reálértelemben vett bérdinamika elérte a 8,5%-ot márciusban, ami magasabb a februárban látott 7,8%-nál.

Az első negyedévben látott folyamatos növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a munkaerőpiac egyre feszesebbé vált az elmúlt időszakban. Utóbbit a munkanélküliségi ráta alacsony szintje is alátámaszt, hiszen a mutató 6%-ra mérséklődött márciusban. Emellett pedig érdemes kiemelni a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentését, illetve a garantált bérminimum 5,7%-os emelkedését, mely szintén segítette a bérnövekedést.

Barczel Vivien, makrogazdasági elemző azt mondta:

A jövőbeli kilátásokat illetően úgy gondoljuk, hogy a nominális bérek lendületes emelkedése folytatódhat a következő hónapokban. Reálértelemben nyár végéig számítunk szemmel látható gyorsulásra, hiszen – előrejelzésünk szerint – júliusig folyamatosan süllyedhet az inflációs ráta, elérheti a -0,2%-ot. Az év egészét tekintve is visszafogott inflációval számolunk, éves átlagban 0,5% lehet a fogyasztói árindex.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.