Pénzügy

Az MNB-alapítványok nulla közbeszerzést írtak ki, máris menekülnének

24.hu
24.hu

2016. 05. 20. 15:43

A 444.hu-nak mind a hat alapítvány megerősítette, hogy egyikük sem írt ki közbeszerzést, ami törvénysértő.

Ezt valószínűleg az alapítványoknál is tudják, mert azt is írták a lapnak, hogy

“önkéntesen kérelemmel fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amelyben kérik az eddigi szakmai álláspontjuk alapján kialakított gyakorlat felülvizsgálatát és egyben indítványozzák az ajánlatkérői státuszukkal kapcsolatos döntéshozatalt.”

 A Transparency International szerint önkéntesen kért felülvizsgálat, amire az alapítványi szöveg utal, nem létezik a Közbeszerzési Törvény szerint.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke akár 5 évre visszamenőleg is kezdeményezhet vizsgálatot. Ha bebizonyosodik a jogsértés, például hogy nem írtak ki beszerzést, amikor kellett volna, akkor a szerződések semmisek lesznek, és bírságot is kiszabhatnak.

Talán a bírság nagyságát próbálják minimalizálni arra hivatkozva, hogy maguk ellen kértek eljárást, jóhiszeműségüket bizonyítva. Az is számíthat, hogy a szabályok szerint ha érintett magánszemély kezdeményez vizsgálatot, akkor az csak 1 évre terjedhet ki. Lehet hogy ezt az elvet felhasználva próbálnak előremenekülni, hogy megússzanak egy öt évre visszamenőleges vizsgálatot, írta a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.