Pénzügy
Vault

Újabb bankra csaptak le hekkerek

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 08:11

Újabb bank számláját hekkelték meg a nemzetközi fizetéseket lebonyolító SWIFT-rendszerben
Korábban a témában:

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) szóvivője megerősítette a hírt, de nem mondta meg, melyik bank volt az áldozat és hogy keletkezett-e anyagi kár.

Április végén tájékoztatta ügyfeleit a belgiumi székhelyű SWIFT, hogy rendszerében több olyan incidensre derült fény, amelyben rosszhiszemű bennfentes személyek vagy külső támadók pénzügyi műveleteket kezdeményeztek a hálózatba kapcsolt intézmények számítógépes rendszereiből.

A belgiumi székhelyű SWIFT mintegy háromezer pénzintézet által szövetkezeti formában üzemeltetett nemzetközi fizetési műveleteket lebonyolító bankközi átutalási rendszer.

A hálózatot világszerte mintegy 11 ezer pénzintézet használja.

Februárban a bangladesi jegybanknak a New York-i Fednél vezetett számlájára kapcsolódtak rá ismeretlenek, akik belépve a SWIFT-rendszerbe, a jegybank részéről 35 átutalási megbízást adtak a számlakezelőnek összesen 1 milliárd dollár értékben.

A Fednél azonban gyanút fogtak az összeg nagysága miatt, és az átutalás megerősítését kérték a bangladesi jegybanktól. Mivel ez elmaradt, a 35 megbízásból harmincat azonnal töröltek. Mindez egy csütörtöki napon történt. Mivel pénteken és szombaton zárva van a bangladesi jegybank, szombaton és vasárnap pedig a New York-i Fed, ezért a maradék öt megbízással már csak hétfőn foglalkoztak. Addigra azonban ezek alapján 101 millió dollár átutalása elindult a bangladesi jegybank számlájáról. Ebből 20 millió visszakerült a jegybankhoz, de csak a szerencsének köszönhetően. Az egyik banktisztviselő ugyanis észrevette, hogy betűhiba történt az átutaló nevében és ezért az átutalás utolsó fázisában leállította az ügyletet. Az ügy nyilvánosságra kerülése után lemondott a bangladesi jegybank elnöke. Az ügy kivizsgálásához csatlakozott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.