Pénzügy

Több ezer milliárd lehet a korrupt politikusok zsebében

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 16:46

Az IMF becslései szerint a korrupció éves szinten több ezer milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak, ám a pontos hatásokat szinte lehetetlen pontosan megmondani.

Az IMF tanulmánya szerint a korrupció társadalmi hatása, hogy:

  • Az oktatás elhanyagolása miatt a fiatalok kevésbé érzik ösztönözve magukat a továbbtanulásra, hiszen látják, hogy a korrupció miatt a személyes érvényesülés sokkal inkább a kapcsolati hálón, és nem a kompetencián múlik.
  • A korrupció arra ösztönzi a képzettebb társadalmi rétegeket, hogy elhagyják az országot, vagyis az ország értékes munkaerőt veszít.
  • Az egészségügy rossz helyzete miatt az átlagos várható élettartam jóval alacsonyabb, a gyermekhalálozás magasabb, ami szintén negatívan hat a rendelkezésre álló munkaerő mennyiségére.

Az alábbi ábra szemlélteti azt a folyamatot, ahogy a korrupció beszivárog az alapvető állami funkciókba, így a fiskális politikába, a piacszabályozásba, a monetáris politikába, a pénzügyi szektor felügyeletébe és a közrend fenntartásába.

A következő ábra pedig megmutatja a Panama-iratokban fellelhető nevek foglalkozását. Az ábrán látszik, hogy a panamázók túlnyomó többsége politikus, de szép számmal vannak köztük filmproducerek, ügyvédek, focisták, színészek is. Az ábrát a finn Årup Nielsen, a koppenhágai műszaki egyetem kutatója készítette a Wikidata adatai alapján.

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.