Pénzügy

Napi.hu: lízingcéget vett Varga Zoltán

A Centrál Befektetési Kft. megvásárolta a Raiffeisen Lízing Zrt. száz százalékát – írta a Napi.hu. Az adásvételi szerződést április 20-án kötötték meg, a fúzió jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére vár.

A vevő Varga Zoltán, aki egy friss gazdaglista szerint, 37 milliárd forintra becsült vagyonával a 18. leggazdagabb magyar, írta a lap.

Amíg a Raiffeisen-csoport lízingfinanszírozási üzletága a vállalatokra koncentrál, az eladott Raiffeisen Lízing Zrt. jelenleg szinte kizárólag magánszemélyek számára nyújtott személygépjármű finanszírozási szerződésállományt tartalmaz.

Az MNB Aranykönyve szerint a Raiffeisen Lízing eszközállománya 2014 végén 33,1 milliárd forintra rúgott, ez a bank mostani közlése szerint 2015-ben a tizedére csökkent.

Az állomány az elszámolási törvény és a normál törlesztések következtében az elmúlt kevesebb mint egy év alatt ötödére zsugorodott. Az eladás hátterében méretgazdaságossági indok áll – indokolta a lapnak az eladást a Raiffeisen Bank Zrt.

A vételárat a szerződő felek üzleti titokként kezelik. A tranzakciót mind a GVH-nak, mind pedig az MNB-nek engedélyeznie kell, így az adásvétel az engedélyek megszerzésével zárulhat majd, előreláthatólag a nyár folyamán. További részletek a lap cikkében.

(Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy Varga Zoltán a 24.hu tulajdonosa is a Central Médiacsoport Zrt. – korábban Sanoma Media Budapest Zrt. – keresztül.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik