Pénzügy

Magyarország őrangyala végleg lelépett

Reszvenyek(210x140).jpg (részvények, árfolyam)
Reszvenyek(210x140).jpg (részvények, árfolyam)

Jelentősen csökkent az első negyedévben a Franklin Templeton magyar kötvénykitettsége, így március végén már csak jelképes pozíciója volt az amerikai alapkezelőnek – derül ki a Portfólió cikkéből.

A Templeton-alapok első negyedéves portfólió-jelentései szerint, március végén hat amerikai és három luxemburgi alapban összesen 784 millió dollárnyi magyar eszköze volt a cégnek aktuális piaci értéken.

Mindez meglepően kevés ahhoz képest, hogy néhány éve még folyamatosan arról lehetett hallani, hogy a teljes magyar államadósság több mint tíz százaléka felett a cég rendelkezik, akkor még 10 milliárd dollár feletti értékről beszélhettünk

A kivonulás már tavaly elkezdődött, amikor egy év alatt 12 milliárd dollárról 4,5 milliárdra csökkent fokozatosan az állomány.

Azt nehéz pontosan megállapítani, hova viszik a tőlünk kivont pénzt. Az elmúlt években annyit lehet tudni a Templeton politikájáról, hogy Ukrajnában jelentős veszteséget szenvedtek el az adósságleírás miatt, ami miatt komoly tőkekiáramlás is volt az alapokból.

Az utóbbi hónapokban Indonéziát, Malajziát és Mexikót említették olyan országként, ahol komoly lehetőségeket látnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik