Pénzügy

Jön a lakáscafeteria, bővül az albérlet-támogatás

cafeteria (cafeteria, erzsébet utalvány, kenyér, kkv,)
cafeteria (cafeteria, erzsébet utalvány, kenyér, kkv,)

Jelentősen növekedhet a munkába járás költségtérítése – írta a hvg.hu. Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül 9 kilométerenként forint költségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték kilométerenként 15 forintra növekedne az új javaslat szerint.

Aki majd 2017-ben vizsgálja meg a lakáscafeteria adómentességének feltételeit, annak is érdemes lehet követni a változásokat. A várható törvényi szöveg szerint – amennyiben ezt elfogadják – másként kell majd számolni a méltányolható lakásméretet. A készülő új szabályozás alapján egy-két személy esetében legfeljebb három szobás, három-négy személy esetében legfeljebb négy szobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek. Minden további személy esetében egy lakószobával nő az adómentesen támogatható lakásméret.

“Ez jó hír a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok” – emlékeztet Fata László cafeteria szakértő. A tervezetben azonban nem szerepel a fél szoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának. Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik