Pénzügy

Az MNB-alapítvány offshore cégtől vásárolt luxuskastélyt, százmilliós felárral

A rendőrségnek eddig nem sikerült eredményt felmutatnia az MNB által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) tavalyi gyanús ingatlan-vásárlási ügyében.

Hogy mi volt az ügyben gyanús? Mint a Magyar Nemzet tavaly augusztusban beszámolt róla, az alapítvány 100 millió forinttal többért vette meg a 2165 négyzetméteres ingatlant, mint amennyiért korábban hirdették. Először ugyanis nettó 950 millió forintot kértek az épületért (az bruttó 1,2 milliárd forint), amiből akár még alkudni is lehetett volna. Ehelyett az alapítvány nettó 1 milliárd (bruttó 1,3 milliárd forintot) fizetett, hogy a képzési és kutatási központnak szánt épületet megszerezze. A luxuskastélyt egyébként a PAGEO a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett (tehát offshore hátterű) Wakerfild Kft.-jé volt.

Az adásvétel miatt az újságcikk alapján tett feljelentést Tényi István, mire az V. kerületi rendőrkapitányság nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt rendelt el nyomozást: egy hónap alatt le is zavarták a dolgot, majd bűncselekmény hiányában meg is szüntettek – írta a Népszabadság. Azonban az ügyészség nem volt megelégedve a nyomozással, ezért annak folytatására utasította a rendőrséget. Itt tartunk most.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik