Pénzügy

Rosszhiszemű támadások érték a SWIFT-rendszert

Számos "biztonsági incidens" történt a nemzetközi bankközi fizetéseket bonyolító SWIFT rendszerében - tájékoztatta az ügyfeleit a belgiumi székhelyű SWIFT még hétfőn.

“A SWIFT rendszerében számos olyan incidensre derült fény, amelyben rosszhiszemű bennfentes személyek vagy külső támadók pénzügyi műveleteket kezdeményeztek a hálózatba kapcsolt intézmények számítógépes rendszereiből” – idézi a Reuters hírügynökség az általa megtekintett bizalmas üzenetet, amit a SWIFT küldött hálózatán belül ügyfeleinek.

A belgiumi székhelyű SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) mintegy háromezer pénzintézet által szövetkezeti formában üzemeltetett nemzetközi fizetési műveleteket lebonyolító bankközi átutalási rendszer. A hálózatot világszerte mintegy 11 ezer pénzintézet használja.

A SWIFT felhasználóinak küldött biztonsági figyelmeztetés az első utalás arra, hogy a bangladesi jegybank ellen februárban intézett kibertámadás nem volt elszigetelt eset. A rendszeren belül az SWIFT-ügyfeleknek küldött bizalmas figyelmeztetés nem nevezte meg a támadások célpontjait és nem közölte az okozott kárt sem. A SWIFT egyúttal biztonsági frissítést is kiadott a kliensszoftverre.

Natasha Deteran a SWIFT szóvivője a Reuters hírügynökséget email üzenetben arról tájékoztatta, hogy a támadók a rendszerbe kapcsolt pénzintézetek saját biztonsági rendszereit kompromittálták vagy belső segítséggel, vagy annak feltörésével és így jutottak a SWIFT rendszer használatára jogosító érvényes azonosítókhoz. A SWIFT ezért ügyfeleit a rendszerhez csatlakozást bonyolító Alliance interfész program biztonsági frissítésének a telepítésére kötelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik