Pénzügy

Az ÁSZ felkészült az MNB alapítványainak ellenőrzésére

asz(210x140).jpg (Array)
asz(210x140).jpg (Array)

Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, mely lehetővé teszi, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizze az MNB által alapított alapítványok gazdálkodását. Az Állami Számvevőszék megkezdte a jegybanki alapítványok gazdálkodásának szabályszerűségi ellenőrzésének előkészítését – közölte ennek kapcsán a szervezet.

Az Állami Számvevőszék hangsúlyozta: általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését. Az ÁSZ törvény 3. § alapján az Állami Számvevőszék feladatait az ÁSZ törvény és más törvények állapítják meg. Azt is kiemelték közleményükben, hogy ellenőrzéseik során minden esetben a vonatkozó törvények előírásai szerint járnak el.

Az Országgyűlés keddi döntése értelmében az Állami Számvevőszék az MNB törvény 162. § (5) bekezdésében meghatározott feladat ellátása – az MNB által alapított alapítványok gazdálkodása szabályosságának ellenőrzése – érdekében megkezdte az előkészületeket.

Az MSZP szerint az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) nem csak az alapítványok, hanem az azok által alapított gazdasági társaságok gazdálkodását is ellenőriznie kellene. AZ ellenzéki párt országgyűlési határozati javaslatot nyújt be ezzel kapcsolatban, és még további 5 javaslatuk van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik