Pénzügy

Százmillió dollárt fizet peren kívül az Uber

24.hu
24.hu

2016. 04. 22. 14:03

Százmillió dollárt fizet peren kívül az Uber sofőrjeinek, akik azt követelték, hogy bejelentett alkalmazottakként foglalkoztassák őket, nem pedig alvállalkozókként – írta az Index a BBC-re hivatkozva.

A sofőrök egy csoportja az Egyesült Államokban indított jogi eljárást a céggel szemben. Arra hivatkoztak, hogy megilletik őket az alapvető munkavállalói jogok, hiszen a gyakorlatban az Uber alkalmazásában állnak. A mostani megállapodás viszont azt jelenti, hogy az ügy nem kerül bíróság elé, a sofőrök pedig továbbra is megbízási szerződéssel, vállalkozóként viszik a fuvarokat.

A sofőrök jogi képviselője a megállapodás kapcsán azt mondta, valóban szomorú, hogy az ügy nem jutott el a tárgyalóteremig. Végül azért állapodtak meg a céggel peren kívül, mert jelentős esély volt arra, hogy elveszítik az eljárást.

Az Ubert és a hasonló sharing economy szolgáltatásokat az utóbbi időben súlyos munkajogi bírálatok érték. Az üzleti modell bírálói arra hivatkoznak, hogy ezek a cégek kiszolgáltatottá teszik a nekik dolgozókat, mivel nem nyújtanak számukra semmiféle jogi védelmet, és általában véve lehető leglazább jogi feltételek és keretek mellett végzik a szolgáltatások közvetítését, így például adózni se nagyon szeretnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.