Pénzügy

A jegybank felfüggesztette a GLOBALINVEST tevékenységi engedélyét

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 10:13

Korábban a témában:

Az MNB ma közzétett végzésében felfüggesztette a GLOBALINVEST Zrt. portfóliókezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét, mivel eljárása során súlyos nyilvántartási és tájékoztatási hiányosságokat tárt fel. A vállalkozás a portfóliókezelt befektetők ügyleteit közvetlenül nem tartotta nyilván, az érintett adatokat kizárólag az ügyfélszámlákat ténylegesen kezelő külföldi cég online felületein lehetett elérni. Az ideiglenes intézkedést az ügyfelek érdekeinek halaszthatatlan védelme indokolta. A társaság a tőkepiaci területen csekély súllyal rendelkezik, s ügyfélpénzeket nem kezel – közölte a jegybanki felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált végzésében felfüggesztette a GLOBALINVEST Zrt. (GLOBALINVEST) portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét, mivel a társaság nem felel meg a nyilvántartási és ügyfél-tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A GLOBALINVEST az MNB végzésének kézhezvételétől az ellenőrzési eljárást lezáró döntés jogerőre emelkedéséig nem folytathat portfóliókezelési tevékenységet.

Nincs infó

A jegybank folyamatban lévő átfogó vizsgálata során feltárta, hogy a GLOBALINVEST ügyfelei semmilyen jogszabályszerű forrásból nem kapnak információt a portfóliókezelési tevékenység körében kezelt számláikon végrehajtott ügyletekről, s számlaegyenlegeikről sem. A befektetési vállalkozás nyilvántartási rendszere ugyanis hiányos, mivel oda – az automatikus adattovábbítás megszűnése miatt – több mint fél éve nem érkeznek be az ügyfélszámlákat kezelő Gain Capital Ltd. online nyilvántartási felületéről a portfóliókra vonatkozóan végrehajtott tranzakciók adatai.

A jegybank megállapította azt is, hogy GLOBALINVEST a nyilvántartási hiányosságait kiszervezés útján, más szolgáltató igénybevételével sem pótolta, s a havonta esedékes kimutatásokat tartalmazó portfóliójelentést sem küldte meg ügyfelei számára.

A jegybank a GLOBALINVEST Zrt.-vel szembeni vizsgálat során észlelt szabálytalanságok miatt már az eljárás folyamatában azonnali intézkedés megtételét látta indokoltnak, s ezért a befektetők védelme érdekében felfüggesztette a társaság portfóliókezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét. A befektetési vállalkozás a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal rendelkezik, és ügyfélpénzeket nem kezel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.