Pénzügy

Multikat fog szorongatni az Európai Bizottság

A nagyvállalatok adózásának nyilvános átláthatóságát megteremtő jogszabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság – közölte Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős tagja kedden Strasbourgban az MTI tudósításában.

Elmondta, hogy a kedden elfogadott jogszabályjavaslat célja az uniós országok bevételében adókiesést okozó társaságiadó-kikerüléssel szembeni európai fellépés. Tájékoztatása szerint ez az összeg 50-70 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) tesz ki évente Európában.

Az uniós országok adóhatóságai közötti információk megosztására vonatkozó érvényben lévő szabályok kiegészítéseként  előírnák, hogy az unió területén működő, globálisan évi 750 millió euró feletti árbevétellel rendelkező multinacionális vállalatok  országonként tegyék közzé, mekkora nyereséget termelnek, és mennyi adót fizetnek. Az információk öt évig lesznek elérhetők. Emellett a vállalatok kötelesek lennének összesített adatokat közölni az unión kívül fizetett adóikról is.

A szabályozás nagyjából 6500, az Európai Unióban működő nagyvállalat számára lesz kötelező érvényű, ugyanakkor nem érinti a kis- és középvállalkozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik