Pénzügy

CSOK: tetőtér-beépítésre nem jár a 10+10 millió

Családi házak tetőterének klasszikus be-, illetve ráépítésére nem vehető igénybe a 10+10 millió forintos állami támogatás.

E helyett az otthonteremtési program használt ingatlanokra vonatkozó részében csak 2 millió 750 ezer forint igényelhető klasszikus lakásbővítésre, tehát akár tetőtér-beépítésre is.

Mindezeket a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mondta a Pénzcentrum megkeresésére. Egészen pontosan ezt írták:

Tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés esetén − a CSOK igénybevétele szempontjából − akkor beszélhetünk új lakásról, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre. A tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel megvalósuló új lakások közül a CSOK-kal érintett lakás hasznos alapterületének el kell érnie 1 gyermek esetén a legalább 40m2-t, két gyermek esetén a legalább 50m2-t, illetve három vagy több gyermek esetén a legalább 60 m2-t. Ezen túlmenően a CSOK-kal érintett új lakásnak valamennyi CSOK-ra vonatkozó és építésügyi jogszabályok által előírt lakhatási feltételt ki kell elégítenie. A CSOK igénybevételével nem érintett új lakásnak az építésügyi jogszabályoknak kell megfelelnie.

A kormány célja ugyanis az, hogy az újlakások építését elősegítse és fellendítse az építőipart, a hitelpiacot. Ha tetőtereket építünk be, az kétségtelenül lecsapódik bevételként az építőiparban is, de marginális ahhoz a szcenárióhoz képest, mintha a szülők a családi fészek eladásából finanszíroznák saját maguk továbblépését, és segítenék a gyerekek otthonhoz jutását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik