Pénzügy
erste (Array)

Szorul az állam mancsa az Erste Bankra

24.hu
24.hu

2016. 04. 10. 12:47

A végső simítások vannak hátra, hogy a magyar állam és az EBRD is magáénak tudhassa a Citibank egy hazai szeletét is megszerzett Erste Bank egy darabját.
Korábban a témában:

A magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselői a napokban végzik az utolsó számításokat az Erste Bank Hungary Zrt. egy részének megvásárlásáról. A tranzakcióval, ami várhatóan az idei második negyedév végén zárul, mindenki jól jár majd a bank elnök-vezérigazgatója szerint. Jelasity Radován kiemelte: az Erste 2015-ös mérlegének auditált számai, illetve a 2016-20-ig tartó időszakra szóló üzleti terv az alapja a bank vizsgálatának.

Felidézte, hogy a tranzakció feltétele a bankadó további csökkentése, ezért az ügyletet június végén zárhatják, miután a parlament a 2017. évi költségvetéssel párhuzamosan elfogadja a jövő évi adótörvényeket, benne a bankadó további csökkentését. A tervek nem változtak, az EBRD és a magyar állam is 15-15 százalékban lesz tulajdonos az Erste Bank Hungaryben – jegyezte meg Jelasity.

Az utóbbi öt év nagyon érzékenyen érintette a bankot a különféle hitelintézeteket sújtó extra adók miatt, büszke vagyok arra, amit az Ersténél elvégeztünk, és büszke vagyok arra is, hogy a tulajdonosunk, az osztrák Erste Csoport mindvégig kitartott a magyar bankpiac mellett.

Az Erste Bank tavaly “egy szintet felfelé lépett” : a lakossági újhitel-folyósításban az előző évhez képest közel 40 százalékos bővülést értek el, a nem teljesítő hitelállomány pedig jelentősen csökkent, bár a nettó kamatbevétel visszaesett és a nettó veszteség 72,6 millió euró (mintegy 22,5 milliárd forint) volt.

Citibank-szerzemény

A Citibank lakossági üzletágának akvizíciójával az évtized egyik legnagyobb banki tranzakcióját hozza tető alá az Erste, így egy megújult és még vonzóbb bank lesz – mondta Jelasity. Hozzátette, hogy jól halad a Citibank lakossági üzletága beillesztésének előkészítése az Erstébe, az akvizíció mindenképpen növelni fogja a bevételeket.

Kifejtette, a Citibank Magyarországon a lakossági üzletágban elsősorban a vagyonkezelésre koncentrált, a hitelezési tevékenységen belül pedig a hitelkártyákra és a személyi hitelekre, azaz “speciális játékos” a bankpiacon. Jelentős privátbanki betétekkel és jó ügyfélkörrel rendelkezik, jól kiegészítve az Erste portfolióját. A privátbanki üzletág pedig az Erste hosszú távú stratégiájában prioritás. Az akvizícióval az ország második legnagyobb lakossági bankja jön létre, a hitelkártya-portfolióját tekintve pedig piacvezető lesz az Erste.

Az elnök-vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a tranzakció egy fontos mérföldkövét elérték, ugyanis átvették a Cititől a direkt értékesítési hálózatot, ezek az értékesítők a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren már kizárólag az Erste-Wizz Air hitelkártyát árulják.

Új jelzálogbank

Jelasity felidézte, hogy az Erste az elmúlt években lakástakarék-pénztárat hozott létre, tavaly pedig saját jelzálogbankot alapított, amivel javult a finanszírozási képessége, és így a bank kiszámíthatóbb és előnyösebb hiteltermékeket tud kínálni.

Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a jelzálogkölcsönök és jelzáloglevelek lejáratainak összhangját erősítő új jegybanki szabályozás bevezetése után az Erste elsőként reagált a változásra és megalapította saját jelzálogbankját. “Abból indulunk ki, hogy azoknak a hitelintézeteknek is tudunk majd jelzálogleveleket eladni, melyek túl költségesnek tartották a saját bank alapítását” – emelte ki.

Megteremtettük a feltételeit a növekedésünknek, illetve annak, hogy 2016-ban végre nyereségesek legyünk, optimizmusunkat alátámasztja a folyamatosan javuló üzleti környezet, illetve a bankadó újbóli csökkentése is 2016-tól.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.