Pénzügy

Kínaiak veszik a belvárosi lakásokat

lakás, Budapest, belváros (Array)
lakás, Budapest, belváros (Array)
  • A lakáspiac élénkülése felkeltette a külföldi vásárlók érdeklődését is, és még ha nem is nagy számban, de folyamatosan jelennek meg kínai, orosz, ukrán és a közel-keleti országokból érkező vevők a piacon.
  • A kétezres évek közepén írek és spanyolok vásároltak leginkább, elsősorban saját országuk EU csatlakozását követően tapasztalt árrobbanásra spekulálva, azonban a 2009-től folyamatosan csökkenő árak miatt sokan csalódottan távoztak.
  • A külföldiek döntően pesti belvárosi ingatlanokat preferálnak és az általuk megvett lakások átlagos négyzetméter ára 513 000 forint Budapesten

– derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A 2016-os év első negyedévének adatai alapján elmondható, hogy az összes lakóingatlan tranzakciószámon belül a külföldi vevők részaránya elenyésző volt (1% alatti), ugyanakkor az utóbbiak körében leginkább népszerű belső budapesti kerületekben (V., VI., VII.) arányuk megközelítette az 4%-ot.

Az év első három hónapjában a külföldi vevők között a legtöbben (36%) kínaiak voltak, 15% pedig más dél-kelet ázsiai országból érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik