Pénzügy
christine lagarde (christine lagarde, )

Lagarde: az IMF nem alkalmaz kényszerítő eszközöket

Az valutaalap vezérigazgatója nyilvános levélben cáfolta azt a WikiLeaks-kiszivárogtatásra alapuló feltételezést, miszerintszervezetük csődeseménnyel próbálná gyors megállapodásra kényszeríteni Görögországot és európai hitelezőit a harmadik mentőcsomag feltételeinek a teljesítéséről.
Korábban a témában:

Az IMF-vezetők között március 19-én folytatott telekonferencia jegyzőkönyve alapján a WikiLeaks a hét végén értesüléseket szivárogtatott ki arról, hogy az IMF még a brit Brexit-referendum előtt ki szeretné kényszeríteni a felülvizsgálati megállapodást a harmadik görög mentőcsomagról.

A kiszivárogatott dokumentum szerint az IMF illetékesei különböző tárgyalási taktikákat vitattak meg, egyebek között annak a lehetőségét, hogy a programból való kiszállással kényszerítsék Görögországot engedékenyebb álláspontra, illetve európai hitelezőit, elsősorban is Németországot az adósság részleges elengedésére.

Az új tárgyalások tétje

Az EU és az IMF képviselői a tervek szerint hétfőn kezdik meg a tárgyalásokat Athénnal a költségvetési és szerkezetátalakítási reformok felülvizsgálatáról, ami előfeltétele a harmadik mentőcsomag következő részletei kifizetésének, illetve az adósság-átalakítási tárgyalások megkezdésének.

A felülvizsgálati tárgyalások megkezdését a 2018-as költségvetési hiány nagyságáról, a nyugdíjreformról és a nem teljesítő hitelek problémájának rendezéséről alkotott eltérő nézetek miatt január óta már két alkalommal is elhalasztották.

Ciprasz rosszat sejtett

A kiszivárogtatást Athén úgy értelmezte, hogy az IMF egy “csődesemény” lehetőségének meglebegtetésével próbálja megtörni nyugdíjügyben tanúsított ellenállását.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő ezért április 2-án levélben kérte fel az IMF vezérigazgatóját a mentőcsomagról folyó tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontjának tisztázására.

Lagarde szerint nonszensz

Christine Lagarde az IMF honlapján közzétett nyilvános válaszlevelében leszögezte: a tárgyalások egyelőre “nagyon messze” vannak még attól, hogy az IMF ügyvezető igazgatósága elé terjeszthető “koherens csomagról” lehessen beszélni. Hangsúlyozta, hogy az IMF mindig is csak hiteles, realisztikus feltételezésekre épülő, az országot növekedési pályára helyező és a törlesztés fenntarthatóságát biztosító programot volt hajlandó támogatni.

“Egyszerűen nonszensznek” nevezte ugyanakkor azt a kiszivárogtatott információkra alapuló feltételezést, miszerint az IMF a mentőcsomagból való távozásával próbálná kikényszeríteni a gyors megállapodást, illetve Görögország európai hitelezőitől az adósságteher csökkentését. “Az IMF jóhiszeműen tárgyal, nem fenyeget és nem kiszivárogtatásokkal kommunikál” – szögezte le Christine

Lagarde a görög miniszterelnöknek írott válaszlevelében.

A német kormány és a német pénzügyminisztérium képviselői nem kommentálták a kiszivárogtatott értesüléseket. Angela Merkel kancellár és Christine Lagarde kedden találkozik Berlinben.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.