Pénzügy

Rejtélyes társaságok tűntek fel az MKB új tulajdonosaiként

A hatodik legnagyobb, reprivatizálás előtt álló magyar bankért, az MKB-ért egészen fura társaság lehet a befutó – írta a 444.hu.

Az MKB vezérigazgatója, Balog Ádám elmondása szerint a “legjobb ajánlatot adó konzorcium” elfogadása esetén így oszlik majd meg a rossz hitelektől ügyesen megszabadított bank tulajdoni aránya:

  • 40-50 százalék a Metis Magántőke Alapé lesz (amit a Minerva Tőkealap-kezelő nevű cég indított)
  • 10 százalék a Pannónia Nyugdíjpénztáré (ez a pénztár a CIG Pannónia partnere, és nemrég részt vett a Gránit Bank tőkeemelésében),
  • 40-50 százalék a Blue Robin Investments SCA nevű, kínai és indai befektetőket tömörítő befektetési alapé.

A Blue Robinról nem tudni semmit, azon kívül, hogy a kellemetlenül offshore-hírű Luxemburgban van bejegyezve, és hogy Balog szerint a távol-keleti befektetőket rejti magában.

A Minerva Tőkealap-kezelő, ami 2012-es alapításától kezdve egészen mostanáig tetszhalott állapotban volt, érdekes módon valahonnan talált “magyar szakmai befektetőket”, akik 31 milliárd forinttal szálltak be a Metis alapba – amivel egy csapásra ez lett a legnagyobb magyar private equity alap.

A Minerva Tőkealap-kezelőről további érdekességet szúrt ki a Világgazdaság. Annak ügyvezető-tulajdonosa, a korábban húsz éven át a Raiffeisennél dolgozó

Jaksa László több szálon kötődik Matolcsy György MNB-elnök rokonságához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik