Pénzügy

Trócsányi ügyvédi irodája 241 millióért képviseli a magyar államot a kaszinóperekben

Kedden írtunk arról, hogy az Európai Unió Bírósága (EuB) jogerős ítéletében azoknak a magyar vállalkozóknak adott igazat, akiket a kormány 2012-ben három nap alatt tönkretett a kaszinótörvénnyel. Így megnyílt a vállalkozók kártérítési alapja, akik a magyar bíróságokon több tízmilliárd forintos kártérítésre perelhetik a magyar államot a közeljövőben.

Kaszinó-ügyben jelenleg két kártérítési per is folyamatban van a Fővárosi Törvényszéken. Az egyik perben a Berlington Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Kft., a Lixus Szerencsejáték Szervező Kft., a Lixus Projekt Szerencsejáték Szervező Kft., a Lixus Invest Szerencsejáték Szervező Kft., és Megapolis Terminal Szolgáltató Kft. a felperes. Ebben 8 milliárd forintos kártérítés a tét. A másik perben a Laurus Invest Hungary Kft. és társai a felperesek.

A Berlington és társai ügyében a Fővárosi Törvényszék előzetes döntéshozatali eljárásban 2014 februárjában megkereste a luxemburgi testületet. Az EuB 2015 júniusában jogerősen kimondta, hogy a magyar jogalkotó nem írt elő olyan átmeneti időszakot, amely alatt az új jogszabályokhoz alkalmazkodni lehet, illetve ésszerű kompenzációs rendszert sem alakított ki a vállalkozók kárpótlására.

Perlik az államot

Emellett a Laurus Invest és társai beperelték a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) is, ám a bíróság 2015 szeptemberi jogerős ítéletében visszautalta a magyar bíróságra az ügyet azzal, hogy a panaszosok nem merítették ki az összes hazai jogorvoslati lehetőséget, márpedig az EJEB-hez csak akkor lehet fordulni, ha minden hazai jogorvoslati próbálkozás eredménytelenül zárult.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jogi szakértők szerint a Fővárosi Törvényszéknek az EuB határozatát kell figyelembe vennie a döntéshozatalkor. Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke szerint az állam jó eséllyel milliárdos kártérítést fizethet a károsult vállalkozóknak az új perekben, hiszen már csak az összegszerűség a kérdés.

Az európai bíróság határozata hatással van a folyamatban lévő két ügyre is. Kérdésünkre válaszolva a bíróság elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítéletét az adott ügyekben értelmezi az eljáró bíró, a konkrét ügyekben az adott tényállás és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján hoz döntést.

Kiemelték: azt a nemzeti bíróságot, amely a határozat címzettje, az előtte folyó jogvita eldöntésekor, a határozattal érintett konkrét kérdésekben köti ez az értelmezés.

A Fővárosi Törvényszék szíves tájékoztatása szerint a két ügyben a következő tárgyalás április 19-én lesz.

Képben a miniszter irodája

A magyar államot ebben a két perben a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli, amely 2013 szeptemberétől összesen 241 millió forintos megbízási díjat kap határozatlan időre (pdf, 22.o.). Az iroda egyik tulajdonosa Trócsányi László ügyvéd, aki 2014-ben lett igazságügyi miniszter.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda 2013 óta a mai napig 48 millió forintot számlázott ki a Berlington ügyben, mely nyilvánvalóan jóval Trócsányi László miniszteri kinevezése előtt kezdődött – tájékoztatott a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda.

Az igazságügyi miniszter korábbi nyilatkozatai alapján tudni lehet: Trócsányi 2000 óta három év kivételével szünetelteti a praxisát. A vagyonnyilatkozatai szerint Trócsányi kezdetben harmadrészben volt tulajdonosa az ügyvédi irodának, jelenleg már csak 16 százalék a tulajdonosi hányada.

Az összeférhetetlenségi szabályok betartása számomra erkölcsi kérdés is, a jogszabályok egyértelműek, és ezeket mindig betartottam

– mondta Trócsányi az Indexnek két éve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik