Pénzügy

A prepaid és mobilfizetés lehetnek a következő bumm a bankkártya piacon

Sorra nyílnak a lehetőségek a bankkártyát használók előtt: jönnek az előre fizetett bankkártyák, de a technológia már a mobiltelefonokba is beköltözik. Részletfizetés bevezetésén is dolgozik a MasterCard. Eölyüs Endrét, a hazai igazgatót kérdeztük, hogy merre tartanak a trendek.

Hogy pontosan mikor jutunk el a készpénzmentes Magyarországhoz, azt nehéz lenne megmondani, de jó irányba haladunk

– mondja Eölyüs Endre, a MasterCard hazai és szlovéniai üzleti igazgatója. Interjúnkban emlékeztet, hogy ugyan a hazai kiskereskedelmi forgalom 20%-a már elektronikus módon zajlik, de 80% még mindig készpénz alapú. Ugyanakkor évről évre növekszik a kártyás fizetések aránya.

Az egyérintéses fizetés viszont mostanra napi szokássá vált

– fejti ki a cégvezető. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a bankkártyás tranzakciók kb. 40%-a egyetlen érintéssel történik, és folyamatosan emelkedik az ilyen típusú tranzakciók száma. A mobilra való áttérés, a mobilfizetés most kezdődik – már zajlik Európa más országaiban, nálunk most látszanak az első csírái. Eölyüs Endre úgy gondolja, hogy a következő években ez lesz “a nagy technológiai lépés”.

A prepaid (előre fizetett) bankkártya technológia terjedését nagyban segíteni fogja, hogy most változott a szabályozói környezet és a bankok – illetve egyéb pénzügyi szolgáltatók – könnyebben tudnak majd kibocsátani ilyen típusú fizetési eszközöket. Az adott terméktől függően az előre fizetett összeget vagy magán a kártyán, vagy a mögötte álló számlán tárolják. Ezen összeg felhasználása után egyes kártyák újratölthetők, másokat el lehet dobni. A Magyarországon újdonságnak számító bankkártyák számos előnnyel rendelkeznek, így várhatóan hamar elterjednek a vásárlók körében. Az előre fizetett kártyán mindig csak akkora összeg érhető el, amennyit előzetesen feltöltünk rá. A kártya ajándékkártyaként is jól funkcionálhat, hiszen nem feltétlenül személyhez kötött és minden olyan boltban felhasználható, ahol a bankkártyákat elfogadják.

Emellett érdemes lesz rajta tartani a szemünket az olyan különleges megoldásokon is, mint pl. a részletfizetési lehetőség bankkártyával. Ennek igénybevételével a kártyabirtokosok egyenlő összegű havi részletekben rendezhetik kiadásaikat úgy, hogy a már meglévő betéti, hitel- vagy üzleti kártyájukat használják. Így megvalósulhatnak és irányíthatóbbá válnak az olyan nagy összegű kiadások, mint például egy új TV megvásárlása vagy egy autójavítás költsége.

Olvasói sztorik