Pénzügy

Az előtörlesztés drágább, a hitelkiváltás olcsóbb lett

hitel-torlesztes(210x140).jpg (Array)
hitel-torlesztes(210x140).jpg (Array)
Az Egyesült Államokban akár a kihelyezett lakáshitelek 15-20 százalékát is kedvezőbbre cserélik évente a hitelfelvevők, Magyarországon azonban ez az arány szinte elenyésző.

Az előtörlesztés drágább, a hitelkiváltás olcsóbb lett – közölte a Bankmonitor.hu piacfelmérése alapján szerdán az MTI-vel.

Március 21-től megváltozott a jelzálog fedezetű lakáscélú és szabad felhasználású hitelek elő- és végtörlesztésére vonatkozó szabályozás, amit a korábban megkötött hitelszerződések esetében a bankok eltérő módon ültetnek át saját gyakorlatukba.

A közleményben ismertetik: a változások egyik meghatározó eleme, hogy a jelzáloggal fedezett lakáscélú hiteleknél megszűnt a bankok által kötelezően biztosítandó kétszeri ingyenes előtörlesztés lehetősége.

A bankok a meglévő – március 21. előtt kötött – szerződésekre eltérően alkalmazzák a jogszabályi változást, egy részük kizárólag az új szerződések esetén szüntette meg a két ingyenes előtörlesztés lehetőségét, míg mások a megemelt díjtételeket a korábbi hitelszerződéseken is érvényesítik.

A portál szerint a bankok döntő részben 1-2 százalék közötti mértékben állapították meg elő- és végtörlesztésre vonatkozó új díjszabásukat, ezt csak az MKB biztosítja ingyen.

A hitelkiváltásról szólva a portál megjegyzi: a tudatos hitelfelvevő időről időre felülvizsgálja meglévő hitelét és jobb alternatíva esetén kedvezőbb kamatozásúra cseréli. Az Egyesült Államokban akár a kihelyezett lakáshitelek 15-20 százalékát is kedvezőbbre cserélik évente a hitelfelvevők, Magyarországon azonban ez az arány szinte elenyésző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik