Pénzügy

A gyes és gyet megemeléséért is csődülnek össze a nők

kisgyerek (kisgyerek)
kisgyerek (kisgyerek)

A Holdam Egyesület által hétfőre kezdeményezett villámcsődület célja, hogy felhívják a társadalom és a döntéshozók figyelmét a gyermeküket egyedül nevelő anyákat érő hátrányos megkülönböztetés jelenségére és nehézségeikre, továbbá nyomatékosítsák a nőszervezetek nőnapi követeléseit a családi pótlék, a gyes és gyet megemeléséről.

Nőnapi kérés volt

A nők társadalmi szerepei között az egyik legfőbb meghatározó, az egész életpályát befolyásoló tényező az anyaság, a gyermek iránti élethosszig tartó elköteleződés, felelősség és megannyi feladat felvállalása.

A nők mindenkori társadalmi megbecsültségét hűen tükrözi, mennyiben támogatja egy ország a leghátrányosabb helyzetben lévő csoportok- köztük például a gyermeküket egyedül nevelő és a sérült gyermeket nevelő anyák – gazdasági és szociális jogainak érvényesülését, mennyiben igyekszik kiegyenlíteni az anyai szerepvállalásból fakadó terheket, jövedelmi hátrányokat, hozzájárulni a gyermeknevelés költségeihez – írták a nőszervezetek.

2013-ban az ENSZ CEDAW Bizottsága Magyarországnak címzett ajánlásaiban aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy “a nőket és azokat a háztartásokat, ahol a nők a családfenntartók, a szegénység aránytalanul nagymértékben sújtja”, s felhívja a figyelmet arra, hogy az államnak átmeneti különleges intézkedéseket kell alkalmaznia a szegénység sújtotta nők gazdasági helyzetének javítására.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az Európai Női Lobbi magyar képviselője, valamint a JÓL-LÉT Alapítvány, a Holdam Egyesület, és a közleményhez csatlakozó női civil szervezetek követelik ezen hátrányos helyzetű anyák méltánytalan gazdasági helyzetének javítását, a 2008 óta változatlan, az egyszülős családokban mindösszesen 1500 forinttal magasabb összegű, a fogyatékossággal élő gyermeket nevelők esetében is szégyenletesen alacsony mértékű, a megélhetés költségeit távolról sem fedező családi pótlék, gyes és gyet (bruttó 28 500 forint), illetve a nyolc év alatt 28 500 Ft-ról 29 500 Ft-ra nőtt ápolási díj haladéktalan megemelését!

Kérték a felelős politikai döntéshozókat, hogy a női jogok ünnepén álljanak ki a nők valódi megbecsüléséért, kötelezzék el magukat e láthatatlan női csoportok láthatatlan munkájának elismerése mellett!

Szerdán tárgyalják

Március 23-án tárgyalja a Parlament Népjóléti Bizottsága a nőszervezetek nőnapi követelését, melyhez kapcsolódva Szél Bernadett országgyűlési képviselő nyújtott be törvényjavaslatot a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék, gyes és gyet és az összesen egyezer Ft-tal megemelt ápolási díj megemeléséről.

A nőszervezetek bíznak abban, hogy a Holdam Egyesület által március 21-ére, az egyedülálló szülők világnapjára kezdeményezett villámcsődület ráirányítja a politikai döntéshozók figyelmét a hátrányos helyzetű női csoportok – az egyedülálló, a sérült gyermeket nevelő, a kis- és sokgyermekes anyák – életkörülményeire.

Flashmob több helyszínen

A flasmob szervezésében résztvevő szervezetek: Anyahajó Egyesület, Hellóanyu, Integrált Szülő Klub, JÓL-LÉT Alapítvány, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség. Az eseményhez más a problémára érzékeny csoportok is csatlakoztak.

Helyszínek és időpontok:

További információ: Holdam Egyesület

Ajánlott videó

Olvasói sztorik