Pénzügy

Rogán: Orbán javaslata nem érinti a nyugdíjalapot

Ha a munkaadókkal az egyeztetések kellő ütemben lezárulnak, legkésőbb nyárra megszületnek a döntések, amelyek alapján működik majd az új cafeteriarendszer - mondta Rogán Antal.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, idén még működőképes a rendszer, a változásokat jövő januártól kell elindítani, ezért a cafeteria gyakorlatilag minden kormányülésen téma valamiként. A cél egy olyan rendszer kidolgozása, amely a növekvő gazdasági teljesítményből minél többet ad az embereknek a gazdasági teljesítmény sérülése nélkül.

Rogán Antal hangsúlyozta, a brüsszeli döntés nyomán már nemcsak a cafeteria megmentése, hanem egy kedvezőbb megoldás kidolgozása a cél. Az eddig ismert cafeteriarendszer egy része valószínűleg a gyermeküdültetés, illetve a turizmus fejlesztésére fordítható támogatási rendszerként fog működni a jövőben. A kormány azt is szeretné, hogy legyen a béremeléseknek járulékmentes része, a béremelés így nem jelent plusz terhet a munkaadók és a munkavállalók számára sem, azonban ez az összeg nem számít bele a nyugdíjalapba.

Szerinte erről folyik az egyeztetés jelenleg a munkaadókkal, a miniszterelnök bejelentése sem végleges döntést jelent, hanem azt, hogy a javaslat véleményezésére kérte fel a szervezeteket. A miniszter arra a felvetésre, hogy a külföldi multinacionális cégek cafeteriarendszerbe való beengedésével Brüsszel elégedett lett volna, úgy válaszolt: lehet, de nem biztos, hogy a magyar emberek jól jártak volna, mivel jelentős mennyiségű profit áramlott volna ki az országból. Ehelyett viszont az Erzsébet-utalvány rendszerén keresztül beáramló összegeket visszafordította a kormány gyerekszálláshelyek fejlesztésére és gyerekek üdültetésére – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik