Pénzügy

El nem hinné, mennyivel lettek olcsóbbak a hitelek

deviza, hitel gif (Array)
deviza, hitel gif (Array)

Az elmúlt egy évben 0,75 százalékponttal mérséklődött az MNB alapkamata. Ennél is nagyobb mértékben csökkent azonban a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a gépjárműhitelek kamata. A Bankmonitor szerint ez azt jelzi, hogy a bankok közötti verseny fokozódott, egyre inkább szeretnének hitelt adni a lakosságnak.

Részletesen bemutatják az elmúlt egy év változásait, illetve felhívjuk a figyelmet az aktuális kockázatokra is.

Mélybe nyomott kamatok

Nagyot fordult a világ a magánszemélyek számára elérhető hitelekkel az elmúlt egy évben. Az újonnan felvett személyi hitelek kamata idén januárra 2,3 százalékponttal mérséklődött, a gépjárműhiteleké 1,4 százalékponttal lett alacsonyabb, a lakáshiteleké 0,9 százalékponttal lett kisebb.

Mit jelent mindez a havi törlesztésben?

A kamatok csökkenése egyértelműen pozitívan hat a havi hiteltörlesztésre. Az alábbi táblázatban bemutatjuk az átlagosnak tekinthető hitelösszegekhez kapcsolódó havi törlesztések és teljes visszafizetés változását. Mint látható a lakáshiteleknél közel 900 ezer forinttal fizet vissza egy most felvett hitel esetében az adós. (A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy akik egy évvel ezelőtt vettek fel változó kamatozású hitelt, a kamatcsökkentés az ő hitelüket is kedvezően érintette.)

hitelkamat

Ha kíváncsi a kockázatokra és mellékhatásokra is, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik