Pénzügy

Paks2: perelhető a magyar-orosz szerződés titkossága

Megjelent az országgyűlés honlapján a paksi bővítésről szóló, orosz - magyar szerződés titkosságát biztosító törvény módosítása.

A 444 azt írja, a szerződés továbbra is titkos marad, de elviekben egyes részleteinek nyilvánosságáért lehet mostantól perelni. Kérdés, hogy aki nem tudja, mi van a szerződésben, az hogyan tudna érvelni a bíróság előtt.

Korábban az Európai Bizottság arra szólította fel a kormányt, hogy enyhítsen a törvényen, ami 30 évre titkosította a paksi bővítésről szóló szerződést, amelyet Magyarország Oroszországgal kötött.

Az igazságügyi minisztérium el is készítette a módosítót, amit már Brüsszel is jóváhagyott.

A törvényszövegből kiderül, a szerződésre vonatkozik a közérdekű adatok nyilvánosságát előíró infotörvény, azonban nem lehet nyilvános a szerződésnek az a része, ami nemzetbiztonsági érdekből vagy szellemi tulajdonhoz fűződő jog sérelméből fakadóan nem lehet nyilvános.

Ezek a részek ugyanúgy 30 évig titkosak, mint eddig.

A magyar kormány azonban a teljes szerződésnek nemzetbiztonsági érdekből vagy szellemi tulajdonhoz fűződő jogból fakadóan titkosnak kellene maradnia, így a lap úgy tudja, a törvénymódosítás nyomán egyetlen sor sem kerül majd nyilvánosságra.

Vagyis érdemben nem változott a szerződés titkossága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik