Pénzügy

Ma mond valamit a Moody’s Magyarországnak

Péntek este, az európai és amerikai tőzsdék zárása után közli a Moody's hitelminősítő soron következő felülvizsgálatát a magyar államadósság besorolásáról, idén ez az első magyar minősítés.

Az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó szakértők szerint nem zárható ugyan ki, hogy a Moody’s pénteken befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot, azonban nagyobb esélyt láttak a későbbi felminősítésre az évben.

A három nagy hitelminősítő – Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s – egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – “BB plusz/Ba1” – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Moody’s ezután július 8-án, majd november 4-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatok vizsgálatát. A másik két nagy hitelminősítő két-két időpontot jelölt ki. A Standard & Poor’s 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

A Fitch tavaly májusban, a Moody’s novemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor’s pedig – a stabil kilátás fenntartása mellett – felminősítette a magyar államadós-besorolást. Az S&P lépésével került azonos szintre a magyar szuverén osztályzat mindhárom cégnél.

Ha legalább a Moody’s és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén valóban visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik