Pénzügy
An investor looks at screens showing stock market movements at a securities company in Beijing on July 14, 2015. Hundreds of firms were expected to resume trading again on July 14, adding to the more than 400 that returned July 13, after they were suspended over the past few weeks to prevent a market meltdown. Authorities intervened after the Shanghai index plunged 30 percent in three weeks, wiping trillions of dollars from market capitalisations, spreading contagion in regional markets and raising fears over the potential impact to the real economy. AFP PHOTO / GREG BAKER

Ma mond valamit a Moody’s Magyarországnak

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 04. 06:13

Péntek este, az európai és amerikai tőzsdék zárása után közli a Moody's hitelminősítő soron következő felülvizsgálatát a magyar államadósság besorolásáról, idén ez az első magyar minősítés.

Az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó szakértők szerint nem zárható ugyan ki, hogy a Moody’s pénteken befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot, azonban nagyobb esélyt láttak a későbbi felminősítésre az évben.

A három nagy hitelminősítő – Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s – egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – “BB plusz/Ba1” – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Moody’s ezután július 8-án, majd november 4-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatok vizsgálatát. A másik két nagy hitelminősítő két-két időpontot jelölt ki. A Standard & Poor’s 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

A Fitch tavaly májusban, a Moody’s novemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor’s pedig – a stabil kilátás fenntartása mellett – felminősítette a magyar államadós-besorolást. Az S&P lépésével került azonos szintre a magyar szuverén osztályzat mindhárom cégnél.

Ha legalább a Moody’s és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén valóban visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.