Pénzügy
orbán viktor-matolcsy györgy (orbán viktor, matolcsy györgy, )

Az MNB-ügy a kormánynak is roppant kínos lehet

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 09:20

Korábban a témában:

Mint ismert, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Annak ellenére, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának hétfő esti ülésén az ellenzéki képviselők mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is alaptörvény-ellenességet vetett fel az előterjesztéssel kapcsolatban. De a vihar azóta sem ült el.

Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy kínos a kormánynak a jegybanktörvény körüli huzavona – írta a Magyar Nemzet arra hivatkozva, hogy mind több miniszter tér ki az újságírók kérdései elől. Megemlítik pl. hogy csütörtökön az ATV riportere arról kérdezte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy szerinte közpénz-e az MNB alapítványainak pénze, vagy sem. Varga arra hivatkozott, hogy neki, mint gazdasági tárcavezetőnek kétszeres óvatossággal kell ebben a kérdésben megnyilatkoznia, ezért aztán nem is mondott semmit erre a kérdésre, ahogy arra sem, hogy egyeztettek-e vele a törvénymódosítás kapcsán.

Arra is emlékzetetnek, amit csütörtökön a Népszabadság írt, miszerint az MNB elnöke, Matolcsy György maga kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a jegybanktörvény módosítására, és hogy Orbán Viktor ettől először „nem volt túlságosan boldog”. Valamint hogy a miniszterelnök határozott arról: a titkosításokat célzó javaslatot képviselői indítvány formájában terjesszék a parlament elé, hogy az „minél távolabb legyen a kormánytól”. A jegybankelnök pedig állítólag azon nyugtalankodott, hogy kinyílnak az MNB sokmilliárdos ingatlanvásárlásainak üzleti dossziéi, például az Eiffel Palace és a Lónyay–Hatvany-villa megvételének részleteiről.

Beidézték még Lázár János szavait is, aki azt mondta csütörtökön a kormányinfón az üggyel kapcsolatban, hogy ami nem magánpénz, az közpénz. Hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Kövér László is, mondván, hogy az MNB alapítványai közpénzt kezelnek.

Az mno megkérdezte egyébként az MNB-t, hogy a törvénymódosítás előtt egyeztettek-e a javaslatot jegyző képviselőkkel, illetve hogy a független jegybank mit gondolt a módosításról, de választ nem kaptak. A lap azt is megtudta, hogy bár az Európai Központi Bank (EKB) véleményét ki kellett volna kérni a változtatásról, ez nem történt meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.