Pénzügy

Brüsszel megelégelte a láncolatos áfacsalásokat – ez Önt is érinti

áfa eu-ban (áfa)
áfa eu-ban (áfa)

Brüsszel megfordítja az áfafizetés helyét a határon átnyúló tranzakciók esetén, mert így nem lesz értelme a láncolatos áfacsalásoknak – írta a BruxInfo.

Jelenleg az exportáló ország üzleti vállalkozásai 0 százalékos áfa-t számolnak fel a határokon átnyúló tranzakciók során, és az importőr országban, az ott érvényes áfakulcsnak megfelelően vonják le az adót. A jövőben ez megfordulna, és a származási ország vonná le az áfa-t, aminek összegét átutalnák a célországnak.

Ezzel a módszerrel csökkenteni lehetne például a körhinta-csalások veszélyét.

Utóbbiak esetében a csalók rövid időn belül akár árumozgás nélkül is többször “utaztatják” papíron az árut két ország között, anélkül, hogy befizetnék az áfa-t, amit ugyanakkor esetenként visszaigényelnek. Ilyenkor azt használják ki, hogy a tényleges befizetés és az ügylet realizálása között hosszabb idő telik el.

A testület három hét múlva fogadja el várhatóan azt a cselekvési tervet, amely több szempontból is radikálisan módosítaná az eddigi, az adócsalások ellen meglehetősen kevés védelmet nyújtó gyakorlatot.

A Bizottság szerint a változást

  • a határokon átnyúló tranzakciókat gyakran jellemző adócsalások megnehezítésének szándéka,
  • a kis- és középvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése és
  • az ügyletek lebonyolítását átalakító új technológiák megjelenése indokolja.

A tagállamoknak 2014-ben 1 billió euró bevételük származott a hozzáadottérték-adó begyűjtéséből, ami az uniós GDP körülbelül 7 százaléka. Európai szinten 170 milliárd euróra becsülik évente azt az összeget, ami a reálisan elvárható áfa-befizetések és a ténylegesen beszedett áfa között feszül. A határokon átnyúló csalások évente nagyjából 50 milliárd euró veszteséget okoznak a tagállamok költségvetéseinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik