Pénzügy
iroda (Array)

Mi tarthatja itthon a képzett fiatalokat?

24.hu
24.hu

2016. 02. 24. 10:16

A szolgáltató központok tarthatják határon belül a képzett munkavállalókat – írta a Randstad globális munkaerőközvetítő a magyar munkaerőpiacról.

A szolgáltató központok általában valamely globális nagyvállalat hazai egységei. Az anyacégtől kiszervezett tevékenységeket – IT, HR, help desk, stb.) végeznek, amely költséghatékonyabb működést tesz lehetővé számukra. A régiónkban hazánk az egyik legkeresettebb ország, ahová szolgáltató központokat telepítenek a multicégek. Ennek okai a nyugat-európai mércével mérve olcsó és képzett magyar munkaerő, a jó IT-infrastruktúra, a jelentős magyar állami támogatás, az ország földrajzi elhelyezkedése, illetve – német cégek esetén – a német kultúrkörhöz kötődésünk.

Az egyik legnagyobb hazai szolgltató központ például a Deutsche Telekom tulajdonában lévő IT Services Hungary Kft., amely többek között a BMW autógyártó németországi gyárának robotjait felügyeli Budapestről, Debrecenből, Pécsről. Náluk már több mint 4 ezren dolgoznak.

iroda (Array)
iroda (Array)

30-40 ezer embert foglalkoztatnak

Az úgynevezett millenárisok (a kétezres években diplomázott fiatalok) itthon tartásában – akiknek a magas fizetés mellett a kínált karrierlehetőség is fontos döntési szempont egy állás megpályázásakor – jelenleg ez az egyetlen versenyképes iparág.

Amíg más ágazatok a munkaerőhiánytól szenvednek, ez az egyetlen olyan szektor ma Magyarországon, amely nemcsak a tehetséges munkaerő itthon tartásában, de a külföldiek idecsábításában is jeleskedik. A 30 ezer főt foglalkoztató 80 központ jól fizető, változatos munkalehetőséget kínál a magasan képzett, több nyelvet beszélő munkaerő számára.

A munkavállalók körében hazánkban 2015-ben az autóipart megelőzve már a szolgáltató szektor volt a legvonzóbb terület a Randstad Award felmérése szerint. A korábbi évek trendjei alapján a szektor vonzereje idén tovább erősödhet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.