Pénzügy

Az MNB visszavonta egy egészségpénztár engedélyét

Az MNB szerdán visszavonta a PRO V1TA Első Magyar Kiegészítő Egészségpénztár tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását.

A jegybank vizsgálata során megállapította, hogy a pénztár a tevékenységére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket súlyosan és folyamatosan megszegi, veszélyeztetve ezzel a pénztártagok érdekeit. A pénztárvagyon fedezeti alapra eső részének tagok közötti felosztására a felszámolási eljárásban kerülhet sor.

A pénztár a brókerbotrányban érintett DRB Bankcsoporthoz tartozó BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél és ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél tartotta vagyonának jelentős részét, melyek tevékenységi engedélyét az MNB visszavonta. Ez végül magával rántotta a Pro Vitát is.

Ahogy az MNB írja:

A DRB-csoport tagjainak felszámolása miatt kialakult szükséghelyzetben tett intézkedések teljesülését ellenőrző jegybanki célvizsgálat és a rendelkezésére álló információk alapján az MNB megállapította, hogy a pénztár a tevékenységére vonatkozó – így különösen a belső ellenőrzést, irányítást és napi működést érintő – jogszabályi rendelkezéseket súlyosan megsérti.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik