Pénzügy

Maradt az alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács keddi ülésén, így a ráta változatlanul 1,35 százalék.

Az elemzői konszenzus szerint az MNB idén és jövőre sem módosítja a jegybanki alapkamatot. Ez jelentős változás az egy hónappal korábbi felméréshez képest, amikor azzal számoltak, hogy az idén stagnál az alapkamat, majd a jövő év végére 1,83 százalékra nő.

A monetáris tanács utoljára 2015. július 22-én változtatott az alapkamat szintjén, akkor csökkentette a korábbi 1,50 százalékról a jelenlegi 1,35 százalékra.

Az Equilor elemzői nem számítunk jelentős újdonságra a három órakor megjelenő közleményben sem, mivel a február 10-i jegyzőkönyv jól megvilágította, hogy kamatcsökkentés vagy változtatás a nem konvencionális monetáris eszköztárban az EKB márciusi ülése előtt nem várható.

A forint nem mozdult

Nem befolyásolta lényegesen a forint árfolyamát a jegybanki kamatdöntés. Az eurót a kamatdöntés bejelentése előtt 307,47 forinton jegyezték, tíz perccel később pedig 307,55 forinton. Kedden a jegyzés kora délutánig 306,98 és 307,99 forint között alakult. Az euró hétfőn elért 306,66 forintos jegyzése a forint idei legerősebb árfolyama. Legutóbb tavaly május közepén jegyezték hasonló szinten az eurót. Az évet az euró 315 forint felett kezdte, a forint azóta több, mint két és fél százalékkal erősödött.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik