Pénzügy

Megvan, hova fordulhatnak az IronFX Global-károsultak

24.hu
24.hu

2016. 02. 22. 10:00

Ha a ciprusi székhelyű, itthon határon átnyúló befektetési szolgáltatást nyújtó IronFX Global Ltd. az ügyfelek megkeresései ellenére sem téríti meg azok követeléseit, az érintetteknek kártérítési igényüket a ciprusi pénzügyi ombudsmannak kell bejelenteniük.

A korábbi ügyféljelzések után 2016. január vége óta újabb mintegy 120 fogyasztói panasz érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) amiatt, hogy a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd. az ügyfelek megbízása ellenére nem teljesít kifizetést, vagyis a befektetők kérés ellenére sem jutnak hozzá pénzeszközeikhez. Az ügyfélmegkeresések többsége angol nyelvű formanyomtatvány, amelyet az érintettek többsége vélhetően több olyan európai jegybanknak, pénzügyi felügyeletnek is megküldött, amelyek tagállamában az IronFX Global Ltd. befektetési szolgáltatást végez. Emellett csak februárban már közel ötven magyar ügyfélpanasz is érkezett az MNB-hez.

Az IronFX Global Ltd. Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást végez, így nem az MNB, hanem a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóság (Cyprus Securities and Exchange Commission, CySEC) felügyeli. A CySEC a jogszabályok megsértésének gyanúja miatt 2015. augusztus 6. óta vizsgálja az IronFX Global Ltd. tevékenységét. Korábbi jelzése szerint a CySEC vizsgálatának lezárása után annak eredményeit közzé fogja tenni honlapján, és szükség esetén folyamatos tájékoztatást nyújt majd.

A CySEC 2016. január 1-étől hatályos, ettől az évtől beadandó ügyféljelzésekre vonatkozó angol nyelven elérhető új panasztételi eljárása szerint az érintett befektetőknek elsőként a pénzügyi szolgáltatóhoz kell bejelenteniük panaszukat. A ciprusi jog szerint az IronFX Global Ltd.-nek a panasz beérkeztét követő öt napon belül írásban jeleznie kell a fogadást az érintett ügyfélnek. A panasz elutasítása, nem megfelelő elintézése esetén a kártérítési igények a peren kívüli vizsgálatában hatáskörrel rendelkező Pénzügyi Ombudsmannak jelenthetők be a complaints@financialombudsman.gov.cy e-postacímen. Végső esetben pedig a kártérítési igény a ciprusi bíróságon érvényesíthető.

Az eset kapcsán ismételten szükséges felhívni a figyelmet a határon átnyúló befektetési szolgáltatások igénybevételének kockázataira, tekintve, hogy a külföldi platformszolgáltatók külföldi joghatóság és felügyelet alatt állnak, és esetükben nem a magyar befektető-védelmi keretrendszer érvényesül. Az ezzel kapcsolatos kockázatokra az MNB a korábbiakban is több esetben felhívta a nyilvánosság figyelmét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.