Pénzügy

Milliókat adnának, hogy elhagyják az államot

Bár az előző hétre ígérte Lázár János, de lapzártánkig nem érkezett hír arról, hogy a kormány tárgyalta volna az Önkéntes Kilépési Programról (ÖKP) szóló tervezetet. Azt a javaslatot, amely csinos összeggel – 5-10 millió forinttal – engedné el a közszolgálatból azokat a dolgozókat, akik – ahogy a program neve is mutatja – önként mondanak fel munkahelyükön.

A Figyelő úgy tudja, a február 24. kormányülésre megy be a javaslat, a nagy bürokráciacsökkentő csomag részeként. A tervekről nem kapott tájékoztatást a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, ezért úgy döntöttek, hogy a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon keresztül levélben fordulnak a miniszterhez – értesült a lap. A kormányon belüli egyeztetésre azonban eddig sem került sor tudomásuk szerint.

Nem ismeri a javaslat részleteit Parragh László sem, pedig az MKIK elnökének a lehető legközelebbről van rálátása a kormány foglalkoztatáspolitikájára. Pláne, hogy tagja az Államreform Bizottságnak is. Teljesen újdonságnak azért nem nevezte, mert az ÖKP-hez hasonló ötletek megfordultak már a bizottság előtt.

Szóba került a tervezett járulékcsökkentés is, ezt megerősítő információkat osztott meg lapunkkal Parragh László. Elárulta, hogy a közteher mérséklése lenne az egyi k alapja a következő évek kormányzati – de a nemzetgazdaság egészét érintő – béremelési programjának, de az MKIK elnöke óvatosságra int, mert a túlzott mértékű csökkentés a régiós versenyképességünk romlásához vezetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik