Pénzügy

Ebbe a 3 dologba gondoljon bele, mielőtt lakást vásárol

Másról sem szólnak az ingatlanpiaci hírek, mint annak felélénküléséről és a lakások drágulásáról, köszönhetően a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) hatásának. Az új támogatás miatt nagymértékben megugrott a lakásvásárlás iránt érdeklődők száma, ám fontos, hogy a már elkészült, új vagy használt ingatlanok esetében is végiggondoljunk néhány dolgot, mielőtt megvennénk az ingatlant – tanácsolja a Pallos Ingatlan.

1. Hosszú távra, de nem örökké

Az emberek bizonyos vagyontárgyak esetén, mint az ingatlan vagy az autó, nem feltétlenül gondolnak bele a későbbi eladhatóság lehetőségébe. Olyasmit szeretnének megvenni, amelyet a lehető leghosszabb ideig vagy a működőképességük határáig tudnak használni. Pedig érdemes ezekre befektetési lehetőségként gondolni, és aszerint választani, hogy mi az, amit később is el lehet vagy megéri egyáltalán eladni.

2. Az ismeretség nem garancia a minőségre

Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy egy rokon, barát vagy közelebbi ismerős által juthatunk ingatlanhoz, ne menjünk bele rögtön az ajánlatba! Lehet baráti az ár vagy megbízhatónak hitt az eladó, nincs biztosíték arra, hogy a lakással vagy a házzal minden rendben. Az előzetesen feltételezett bizalom ellenére előfordulhat, hogy az ingatlanban rejtett hibák, eltitkolt problémák jelentkezhetnek. Bárki által jutunk hozzá egy lakás megvásárlásának lehetőségéhez, alaposan mérjük fel annak állapotát!

3. Mindent mi intézünk, mert az olcsóbb

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi magunk is elég szemfülesek és hozzáértők vagyunk akár ingatlankeresésnél, akár a megvásárolni kívánt lakás ellenőrzésénél. Bár azzal, ha magunk intézzük az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó teendőket, valóban sok pénzt spórolhatunk meg, mindez rengeteg időt és energiát is elvesz egyben. Pedig egy szakember objektíven tud segíteni a keresésben, az ellenőrzésben vagy az adásvétel előkészítésénél és megvalósításánál.

Mindhárom fenti példa olyan eseteket jelöl, amelyek szakértő bevonásával könnyen kezelhetőek. Fontos, hogy egy új lakás vásárlásánál alaposan végiggondoljuk a lehetőségeinket, és inkább időben előzzük meg a későbbi bosszúságokat – mondja az ingatlanos cég tulajdonosa, Pallos Dénes ügyvéd. Az adott pillanatban nagyobbnak tűnő, szakértői segítségre fordított összeg hosszú távon megtérül, hiszen így egyben fizetjük ki azt, amit később, apránként, de jóval nagyobb mértékben kell a hibás döntéseink következményeinek korrekciójára fordítanunk – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik