Pénzügy

Havi 20-100 ezer forint kellene ahhoz, hogy ne legyenek anyagi gondjaink

bankautomata (Array)
bankautomata (Array)
Egy országos kutatás szerint 2015-ben a háztartások egyötöde már tudatosan készült az ünnepekre pénzügyi szempontból, és az év folyamán rendszeresen félretett kisebb összegeket. Bár mintegy kétharmaduk anyagilag megterhelőnek érezte a karácsonyt és szilvesztert, csak negyedük jelezte, hogy az év eleji időszakban a napi szintű kiadások visszaszorításával kell egyensúlyba hozni a költségvetését. A kutatásban résztvevők 21 százaléka vett igénybe kölcsönszolgáltatást az ünnepek során.

A Provident által végzett mintegy 500 fős felmérés azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére és anyagi szempontból mire számítanak 2016-ban.

Karácsonykor nagy kanállal

A megkérdezettek negyede 20 és 50 ezer forint közötti összegből, 48 százalékuk több mint 50 ezer forintból oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat; a válaszadók ötöde 20 ezer forint alatt költött. A kutatásban résztvevők 10 százaléka számára az ilyenkor felmerülő többletkiadások egyáltalán nem okoztak problémát, míg 21% arról számolt be, hogy rendkívül nehéz volt az ünnepi költségek fedezése.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a pénzügyi terheket, sokan az év folyamán tettek félre kisebb összegeket erre az időszakra: a kutatásban résztvevők ötöde egész évben spórolt az ünnepekre.Majdnem ugyanekkora arányban voltak azok a válaszadók is, akik az ilyenkor felmerülő költségeket külső forrásból fedezték: 15 százalékuk pénzintézettől, míg 6 százalékuk ismerőstől vagy családtagtól kért kölcsön. A felmérésben résztvevők közel harmada (32%) az adott pillanatban rendelkezésére álló összeget osztotta be.

Bár nagy arányban (62%) találják anyagilag megterhelőnek az ünnepeket a válaszadók, mindössze 24 százalékuk nyilatkozta azt, hogy emiatt az újév első felében le kell mondania valamiről. Azok, akik spórolva kezdik 2016-os évet, leginkább a napi szintű kiadásokból faragnak le, csúsztatják a közüzemi számlák befizetését, illetve később vásárolnak ruhát.

Ennyi kellene a pénzügyi boldogságunkhoz

A kutatásban megvizsgálták a magyar háztartások 2016-os pénzügyi kilátásait és terveit is, melyből kiderült, hogy idén a magyarok 25 százaléka tervez kölcsönfelvételt, leggyakrabban lakásfelújításra, illetve ingatlanvásárlásra. Arra a kérdésre, hogy mekkora többletbevételre lenne szükségük ahhoz, hogy anyagi gondoktól mentesen tudjanak élni, a résztvevők 29 százaléka havi 20-50 ezer forintot, minden negyedik megkérdezett havi 50-100 ezer forintot, minden hatodik pedig több mint 100 ezer forintot jelölt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik