Pénzügy

A Bankszövetség elnöke szerint vége a válságnak, jöhet a dínomdánom

patai mihály (patai mihály, )
patai mihály (patai mihály, )

Vége a hét szűk esztendőnek, ez már egy új gazdasági ciklus, konjunktúra vár pénzintézetekre – mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a Magyar Idők keddi számában megjelent interjúban.

A külpiacok és a gazdaságpolitika hatására a növekedést szerinte már nemcsak az uniós pénzek és a globális cégek termelése hajtja, hanem az agrárium és a belső fogyasztás is.

Azt is elmondta, hogy gazdaságpolitikai siker a lakosság svájcifrank-hitelektől való megszabadítása, amiben elévülhetetlen érdemei voltak Matolcsy György jegybankelnöknek. Pozitív a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tevékenysége is, amely az elmúlt három évben több sikeres stratégiai döntést hozott. Az alapkamatot például úgy sikerült csökkenteni, hogy az jelentős mértékben nem hatott a forintra, mondta Patai.

Arra a kérdésre, milyen lépéseket látna szívesen az MNB-től, azt mondta, a bankszektor érdekét most az szolgálná, ha a monetáris politika nem jelentkezne új kezdeményezéssel. A kormánytól is kiszámíthatóságot vár a pénzpiac: ne legyen több kreativitás, szakmai egyeztetés nélküli intézkedés, és teljesüljenek a bankadó további csökkentésére tett ígéretek.

A rossz hitelek magas aránya jórészt szociális probléma, de szerepet játszik ebben az is, hogy a magyarok hitel-visszafizetési hajlandósága lényegesen elmarad a környező országokban élőkétől. A szerbekhez viszonyítva négyszer, a románokhoz képest ötször, a szlovákokhoz hasonlítva hatszor rosszabb a magyarok kölcsön-visszafizetési morálja.

Arra a kérdésre, mikor minősíthetik fel Magyarországot, Patai Mihály úgy reagált: ha a növekedés mellett a kiszámíthatóság is megjelenik a magyar gazdaságpolitikában, akkor már az idén jó reakciókra lehet számítani a hitelminősítőktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik