Pénzügy

Budapestet elárasztották az ingatlanbefektetők

Januárban a regisztrált vásárolni szándékozók száma 10 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit – közölte a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat saját adatain alapuló becslését hétfőn az MTI-vel.

A vásárolni szándékozók számának növekedését feltehetően a megváltozott támogatási környezet okozza, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) új feltételei várhatóan jelentősen befolyásolják majd az idei forgalmat – írja a DH közleménye.

A közlemény további megállapításai:

  • Csaknem 9000 ezer ingatlan cserélt gazdát az országban, ami egy százalékkal kevesebb a tavaly januárinál.
  • Budapesten rendkívül magas volt a befektetési céllal vásárlók aránya, januárban minden második adásvétel mögött ilyen szándék állt. Ezek a lakások átlagosan 23,5 millió forintért cseréltek gazdát, méretük 56 négyzetméter körüli volt.
  • Az első lakásukat vásárlók aránya 16 százalék volt a fővárosi piacon, ők átlag 45 négyzetméteres lakást vettek 14 millió forint körüli áron.
  • Vidéken a legnépesebb csoport 28 százalékkal a nagyobb lakásba költözőké volt, átlagosan 114 négyzetméteres ingatlant vettek 18,5 millió forintért. Vidéken a befektetők a második helyen álltak, minden negyedik vétel jött létre ezzel a céllal, 10,9 milliós átlagáron.
  • Az első lakást vásárlók a vidéki forgalom ötödét tették ki, átlag 10,4 milliós költéssel.
  • Januárban Kelet-Magyarországon a paneleket négyzetméterenként átlagosan 142 ezer forintért vásárolták, ugyanezt az ország nyugati részén 155, Pesten 255, Budán pedig 282 ezer forintért.
  • A téglaépítésű lakásokat a budapesti belvárosban vették a legmagasabb áron, négyzetméterenként 510 ezer forintért. Budán ugyanezért a típusért 417 ezret, Pesten 303 ezret, az ország nyugati felén átlagosan 199 ezret, a keleti oldalon pedig 190 ezret fizettek.
  • A legmagasabb alkut a vidéki családi házaknál mérték, ahol a vevők 9 százalékot tudtak lefaragni az árból. Ugyanennél a típusnál Budapesten 7, Pest megyében 6 százalék volt a vásárlói alkuk átlaga.
  • Mind a panel, mind a téglalakások esetében országszerte 4 százalék volt az alku mértéke – közölte a DH.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik