Pénzügy

Ereszt az albérletlufi – már nem éri meg annyira az apartmanoztatás

  • Megállni látszik a fővárosi albérletboom. Budapesten február elején 160 ezer forintért hirdették a kiadók lakásokat, ami megegyezik a tavaly februári szinttel – írta az ingatlan.com elemzése.
  • Ugyanakkor vannak kivételek, a XIII. kerületben például 20 százalékkal nőtt az átlagos bérleti díj a legnépszerűbb, 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakások esetében.
  • A megyeszékhelyek és megyei jogú városok közül Győr, Sopron és Székesfehérvár számít a legdrágábbnak, ezekben a városokban átlagosan havi 120 ezer forintért adnak ki egy lakást a tulajdonosok.
  • A jövőben az albérletpiacról az új lakások piacára kerül a hangsúly.

Bár a lakáspiacot január óta a kormányzati lakásprogram (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) tartja lázban, de ez elsősorban az új lakások piacára hat, arra is csak hosszabb távon. Közben a többi szegmensben is változások vannak, így például a múlt évben jelentős élénkülést elkönyvelő albérletpiacon, ahol trendforduló jelei látszódnak.

A most februári adatok arra utalnak, hogy megállt a díjemelkedés a bérleti piacon. Az árak stagnálásának, egyes területeken bekövetkezett csökkenésében két tényező játszik fontos szerepet. Az egyik a kereslet mérséklődése: januárban a kiadó lakásokra történő keresések száma 9 százalékkal csökkent a tavaly januárhoz képest.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy tartósan véget ért-e az áremelkedés a fővárosi és az országos albérletpiacon, mindenesetre a fővárosban a megtorpanás jól látható a kínálati árakon.

A következő időszakban elképzelhető, hogy a pár napra kiadott lakáshotelek veszítenek jelentőségükből, és inkább hosszú távú lakáskiadás veheti át a főszerepet a piacon. Ez pedig hozzájárulhat a bérleti díjak stabilizálódásához” – fogalmazott Balogh László.

A szakember úgy látja, a következő időszakban egyre inkább az új lakások piacára helyeződik a hangsúly, többek között a kormányzati lakásprogram (csok) keresletélénkítő hatása miatt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik