Pénzügy

A pióca jól kiszívta az Apple vérét

Egy friss bírósági döntés szerint az Apple-nek 626 millió dolláros (173,5 milliárd forintos) óriásbüntetést kell fizetnie szabadalomsértés miatt. A VirnetX nevű cég perelte be őket, az ügy már 2012 óta húzódik, és több appot is érint – írta az Index.

A VirnetX igazi szabadalmi troll, az egy szál termékük és 14 munkatársuk mellé összegereblyéztek nagyjából nyolcvan szabadalmat, és valójában ezek licenceléséből élnek, na meg a pereskedésből, ha szabadalomsértést szimatolnak. Ez történt az Apple esetében is, a cég a VirnetX szerint engedély nélkül használja négy szabadalmukat is, amelyeket még korábban egy Science Applications International Corporation nevű harmadik cégtől vettek meg.

2012-ben a VirnetX már nyert ugyanebben az ügyben 360 millió dollárt, de az Apple akkor megúszta egy fellebbezéssel. Persze nem arra számítottak, hogy az újratárgyaláskor végül az eredeti bírság majdnem dupláját kapják. A bíró azért döntött így, mert szerinte a cég szándékosan követte el a jogsértést. Azóta egyébként már eltávolították a kérdéses technológiát a FaceTime, az iMessage és más érintett alkalmazások kódjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik