Pénzügy

Lázár: 40 milliárd forintos keret jut idén a CSOK-ra

Lázár János az MTI-nek elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán az építésügyi szabályokról.

Számos kérdésben döntöttek, de pénteken tovább folytatják a tárgyalásokat, a kodifikáció pedig már zajlik a szaktárcánál – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A két rendelet célja, hogy az egymásnak ellentmondó szabályozást tisztába tegye. Az érdeklődés elsöprő erejű az új támogatási forma iránt. A készülő szabályozás január 1-re visszamenőleges hatályú lesz és érinti a folyamatban lévő szerződéseket – mondta Lázár.

Közölte, a kormány az építészkamarával közösen létrehoz egy szerződésmintát, megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt, vagyis az építész lesz felelős az építkezésért.

Hozzátette: a kormány kész bevezetni a kötelező tervezői művezetést, amely azt jelenti, hogy az építkezés során a tervezőnek hat alkalommal kell ellenőriznie az építkezést, ezért maximum 180 ezer forint díjat kérhet.

Lázár János ismertetése szerint továbbra sem kell építési engedély, a tervezőnek bejelentési kötelezettsége van. Összevonják az engedélyes és a kiviteli tervet, ebből lesz az egyszerűsített kiviteli terv.

A miniszter közlése szerint nem várt és elsöprő volumenű az érdeklődés a csok iránt.

Közölte, az idei költségvetésben negyven milliárd forint van erre a célra, és ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik