Pénzügy

Árverésre kerülnek a csaló ékszerei

arveres(210x140).jpg (Array)
arveres(210x140).jpg (Array)
Árverésen értékesítik a csalásért 150 éves börtönbüntetését töltő Bernard Madoff és felesége ékszereit, köztük egy gyémántos teniszkarkötőt.

A Madofféktól elkobzott számos értékes ékszer árverése kedden kezdődött el. Kalapács alá kerül egy gyémántos teniszkarkötő, egy arany pénzcsipesz és két Patek Philippe karóra.
A február 19-ig tartó aukció bevételét annak az áldozatokat kárpótló alapnak juttatják, amelyet a Madoff-ügy kárvallottjai számára hoztak létre.

Piramisjátékban utazott

Madoff 2009-ben ismerte el bűnösségét a több évtizedig tartó, és az általa becsapott befektetőket mintegy 17 milliárd dollárral megkárosító piramisjáték működtetésében. A hatóságok évtizedekig nem vették észre, hogy Madoff valójában mindig új befektetőktől kapott pénzekből fizetett ki profitot más befektetőknek.

Az órák és a karperec kikiáltási ára egyenként 21 250 dollár (hatmillió forint), a Tiffanytól származó aranyból készült pénzcsipeszre viszont már 380 dollártól (108 ezer forinttól) lehet licitálni. Az árverést a texasi Gaston and Sheehan bonyolítja le, az interneten a txauction.com honlapon zajlik.

Korábban az amerikai hatóságok már a Madofftól és családjától elkobozott számos értéket eladtak. A 2009 és 2011 között megrendezett árveréseknek millió dolláros bevétele volt. Akkor került kalapács alá az egykori üzletember 10,5 karátos gyémántgyűrűje, New York Mets zakója és csizmái. 2011-ben 14 boxeralsója kelt el 200 dollárért (56 ezer forintért).

A 77 éves Madoff, a Nasdaq volt elnöke, a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC alapítója és vezetője 150 éves börtönbüntetését tölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik