Pénzügy

Hűtlen kezeléssel vádolják az IMF volt vezetőjét

Egy spanyol bank vezetőjeként vett részt egy hitelkártya-csalásban.

Bírósági eljárás indult a Nemzetközi Valutaalap egykori spanyol vezetője ellen, akit 65 más személlyel együtt azzal vádolnak, hogy összesen több mint 4,6 milliárd forintnyi összeget költött el saját célra a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caja Madrid pénzéből egy tíz éven át tartó hitelkártya-csalás révén.

Az ügyészség hűtlen kezelés miatt 4 és fél év börtönt kért Rodrigo Ratóra, aki 2010 és 2013 között állt a pénzintézet élén, ő vezényelte le 2012-ben a bank államosítását. A szabadságvesztés mellett 840 millió forintnyi kártérítésre és 34 millió forintnyi pénzbüntetésre ítélték a volt bankvezért, aki a spanyol politikai élet jelentős és befolyásos személyiségének számított. Enyhítő körülmény rá nézve, hogy az ügy kirobbanását követően visszafizette az általa felhasznált 99 ezer eurót.

Rató 1996 és 2004 között a konzervatív néppárti kormány gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese volt, ezután került az IMF élére, amelynek 2007-ig volt vezérigazgatója.

Az ügy vádlottjai között van Virgilio Zapatero volt parlamenti kapcsolatokért felelős szocialista miniszter, több politikus, magas beosztású köztisztviselő és szakszervezeti vezető is, akik a botrány kirobbanását követően 2014 őszén sorra lemondtak tisztségeikről. A spanyol korrupció elleni ügyészség szerint a visszaélést úgy követték el, hogy fizetéskor a nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, melyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak, a banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket.

A tíz év alatt elköltött több mint tizenötmillió euróból éttermekben 3 milliót, utazásra 1,5 millió eurót, hotelekre 800 ezer eurót, ruhákra 700 ezer eurót fizettek ki. Az érintettek közül többen is állítják, hogy úgy tudták, törvényes, amit csinálnak.

Ratóval szemben vagyonosodási vizsgálatot indítottak, amely során felmerült, hogy a politikus a spanyol kormány által hirdetett 2012-es adóamnesztiát pénzmosásra használhatta fel. Emiatt jelenleg egy 1,5 milliárd forint értékű adócsalási nyomozás is zajlik ellene. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik