Pénzügy

Orbán már nem tiltja a városvezetői jutalmakat

Az ország talpra állt, a párt már senkit nem utasít, csak kér.

A Blikk a megyei jogú városok és a fővárosi kerületet vezetőit kérdezte arról, osztottak-e jutalmat tavaly év végén. A Fidesz vezetése évek óta kéri, ne vegyenek fel pénzt, vagy ha mégis, azt költsék jótékony célra. A válaszokból kiderült, a legtöbb helyen érvényesnek tekintik a korlátozást, de azért van, ahol volt jutalom.

Közöttük az egyéni rekorder Újbuda fideszes polgármestere, Hoffmann Tamás volt, aki azonban egy fillért sem tartott meg. A neki megítélt 2,2 millió forintot két óvodának utalta át. Kecskeméten viszont megtarthatta a pénzt a két fideszes alpolgármester. Az egyik 440 880, a másik 881 761 forintot kapott. Kőbányán is a három fideszes alpolgármester és a jegyző kapott jutalmat, egyenként 1 millió 687 ezer forintot. Ők részben közérdekű célra használták a pénzt.

Blikk ezért rá is kérdezett, érvényes-e még a 2013-az utasítás, hogy fideszes városvezető nem vehet fel jutalmat. A Fidesz sajtóirodájának válasza szerint a jutalom már nem tiltott, de nem is támogatott.

Az önkormányzatok képviselő-testületeit megilleti az a jog, hogy maguk dönthessenek a városvezetők jutalmáról. Ennek ellenére a Fidesz továbbra is elvárja a politikusaival szemben, hogy ne éljenek ezzel a lehetőséggel. Utasítani erre senkit nem tudunk, de nyomatékosan kérjük, hogy ezt tartsák be.

(A Blikk talált két olyan fővárosi kerületet is, ahol az ellenzéki vezetés kapott jutalmat. Zuglóban Karácsony Gergely (PM) polgármester és helyettesei 335 ezer forintot kaptak. Kispesten Gajda Péter (MSZP) polgármester 150 ezer forinthoz jutott, baloldali helyettesei 400 ezerhez.)

2013-ban a Fidesz sokkal keményebb volt, akkor „fővesztés” terhe mellett tiltották meg a jutalom, prémium felvételét a városvezetőknek. A Fidesz választókerületi elnökeinek hivatalosan Kubatov Gábor és Kocsis Máté írt levelet, amely azonban egyértelműen Orbán Viktor utasításait tartalmazta.

Tájékoztatunk benneteket, hogy pártelnök úr határozott álláspontja, hogy a kormánypárti polgármestereknek, alpolgármestereknek idén is tilos jutalmat felvenni”(…) “Elvárjuk az önkormányzati politikusoktól, sőt az önkormányzati cégek vezetőitől is azt, hogy mondjanak le az extra juttatásokról, a jutalmakról és prémiumokról.

A levélírók kérték a helyi elnököket, a körzetükben minden politikus figyelmét hívják fel a központi döntésre. Ha bárki arról értesült, hogy jutalmazás történt körzetében, az érintetteket meg kellett kérni a pluszpénz visszafizetésére, jótékony célra fordítására. A levélből az is kiderült, hogy akkor a „jutalomstop egyetlen alternatívája a mandátum visszaadása” volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik