Pénzügy
Budapest, 2016. január 14.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. január 14-én. A kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatók: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is - mondta a miniszter.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az örökösöknek Keresztelő Szent János prédikációja helyett inkább pénz kellene

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 01. 30. 07:38

Felajánlanák az államnak megvételre idősebb Pieter Bruegel festményét.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a minap döntött arról, hogy az állam kiadhatja a németalföldi mester Szépművészeti Múzeumban őrzött alkotását, ha az igénylők örökösi minőségüket a jogszabályokban meghatározottak szerint igazolják – emlékeztet a Népszabadság. A festmény eredetileg Batthyány-Strattmann László tulajdonaként került a gyűjteménybe, a műre örökösei, Veronika Batthyány-Strattmann és Batthyány Ádám nyújtották be igényüket tavaly nyáron.

A leszármazottak ügyvédje, Patay Géza a lapnak azt mondta, két független jogászprofesszor szakvéleménye igazolja a Batthyány család tulajdonjogát. A visszaadáshoz szükséges iratok összeállítása folyamatban van. Az ügyvéd azt is elmondta, hogy az örökösök nem akarják elvinni a festményt: a múzeumban hagynák és felajánlanák az államnak megvételre. A Miniszterelnökség szerint eddig öt műtárgy-restitúciós kérelem érkezett hozzájuk 8869 leltári tételre vonatkozóan.

A Batthyány család mellett kérelmet adott be a Nádasdy család (oklevelekre, okiratokra, bútorra, festményekre), a Garzuly család (festményre) és a Zsolnay család (porcelántárgyakra) és a Schiffer család igénye is Lázár János asztalára kerül az egykori villájukból származó három pannó (fa dísztábla) ügyében, melyek a Nemzeti Galériában láthatók. Három ügyben született már a Batthyányakéhoz hasonló döntés. Két esetben támogatták, egyben elutasították a kérést. Azt, hogy mely családok esetében, azt nem közölték.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.