Pénzügy

LMP: Orbánék hazudtak, az EU a magyar családoknak adta (volna) a pénzt

Az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, adja oda a családoknak a pénzt, amit az EU nekik szánt.

Szél Bernadett szerint már nemcsak az Európai Bizottság, hanem a magyar közvélemény is tudja:

a kormány nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy az uniós szabályok nem teszik lehetővé a lakások energiahatékonysági korszerűsítésének vissza nem térítendő támogatását.

Sem a kormányzati hazugság, sem a támogatások eltérítése nem maradhat következmények nélkül: az LMP felszólítja a kormányt, adja oda a családoknak azt a pénzt, amit az EU nekik szánt.

Októberben a kormány azt állította: azért nem adhat vissza nem térítendő uniós támogatást a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére, mert ezt az EU szabályai nem teszik lehetővé – írta a párt társelnöke, emlékeztetve rá, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban valójában kifejezetten a lakosságnak szánt támogatások szerepelnek.

Mára az is kiderült, hogy az Orbán-kabinet 50 ezer lakás felújítását vállalta a pénzből, ha ez nem történik meg, akkor

a kormány által eltérített támogatásokat vissza kell fizetni.

Az LMP szerint a Fidesz hiába szeretne az uniós pénzből az Orbán Viktor szívének kedves intézményeknek kedvezni, a támogatás a tömeges energiaszegénységben élő magyar családoké. Ha a kormány másra költi, több éves késedelmet, hatalmas büntetést kockáztat – mindezt az emberek és az ország kárára.

Szél szerint a Fidesz senkit nem engedne ki a formálódó rezsiholding markából. A kormánynak nem egy újabb posztkommunista állami monopólium felállítására kellene fordítania a forrásokat, hanem az energiahatékonyság növelésére és az energiafüggetlenségre épülő, mellesleg az EU pénzéből finanszírozható új energiapolitikára – írta a az LMP politikusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik