Pénzügy

Érdemes lehet kivárni 2018-ig az újlakás-vásárlással

Januárban 6 százalékkal nőtt az új lakások ára – írta az ingatlan.com elemzése. Emellett drágultak a telkek és a használt lakások is.

Az új lakásoknál mért 6 százalékos áremelkedés jelentős, de a jövőben nem várható hasonló mértékű drágulás, inkább az árak stabilizálódására lehet számítani. A családi ház építését tervezőknek érdemesebb mielőbb megvenniük a telket, míg az új lakás vásárlásával érdemes kivárni, amíg megjelennek az új fejlesztések a piacon.

Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, de a különböző városokban nagyon eltérően alakultak a kínálati árak. Budapesten a december végi átlagos árszinthez képest 5 százalékos volt a drágulás, így az új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra emelkedett, egy-egy budapesti új lakás átlagára pedig 45 millió forintra nőtt

Mi történt a használt lakások piacán?

A használt lakások piacán még tovább növekedtek a kínálati árak december végéhez képest. Országos szinten a 60-150 négyzetméteres lakások esetében egy-egy lakás átlagára január végén 36 millió forint volt, ami 1,7 százalékos emelkedésnek felel meg egy hónap alatt. Budapesten január végén 435 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 3 százalékkal haladja meg a december végi értéket. A megyeszékhelyeket nézve Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben a legmagasabbak a 60-150 négyzetméteres használt lakások négyzetméterárai: ezekben a városokban január végén 292-242 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami a december végéhez képest 2,8-3,3 százalékos emelkedésnek felel meg.

Mi várható?

Balogh László, az ingatlankereső szakértője elmondta, az új lakásoknál bekövetkezett – havi szinten – jelentősnek mondható 6 százalékos drágulás elsősorban a kormányzati támogatások – azon belül is a CSOK – miatti felfokozott várakozásokkal magyarázható, és egyértelműen utal az új lakások piacának élénkülésére.

A szakember szerint azonban érdemes óvatosan kezelni az új lakások és telkek januári drágulását, ez az áremelkedési ütem várhatóan lassulni fog.

“Ha ugyanis a januári 6 százalék körüli áremelkedési ütem mindenütt az egész évben kitartana, akkor több mint másfélszeresére nőnének az árak az év végére, ami nem lenne reális. A januári áremelkedés a CSOK-nak köszönhető egyszeri korrekció, a következő hónapokban inkább az áremelkedés mérséklődésére lehet számítani” – fogalmazott Balogh László.

Telek vagy lakás?

Aki családi házat szeretne építeni, annak érdemes mielőbb megvásárolnia a telket. Egyrészt azért, mert várhatóan a telkek drágulhatnak a következő időszakban a fokozódó kereslet miatt, másfelől pedig egyre korlátozottabb lehet a kínálat, azaz elfogyhatnak a házépítésre alkalmas telkek. A szakértő szerint az újlakás-vásárlást tervezőknél viszont fordított a helyzet.

Nekik érdemes kivárniuk, amíg 10 ezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árakat vagy azok növekedését. A jelenlegi kilátások alapján 2017 előtt ez nem valószínű, hogy bekövetkezik. Addig ugyanis a vevők versenyeznek az új lakásokért a szűk kínálat miatt, ám később fokozatosan jelennek majd meg az új fejlesztések a piacon, akkor pedig már a beruházók versengenek majd a vevőkért.

Ebben az időszakban a fejlesztők először várhatóan bővebb műszaki tartalommal igyekeznek elcsábítani a vevőjelölteket, az árcsökkentést valószínűleg csak végső megoldásként vetik majd be a beruházók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik