Pénzügy

A cseh kormány eurót akar

A cseh kormány az idén kiemelt feladatnak tartja – fejtette ki Tomás Prouza államtitkár -, hogy intenzív vitát nyisson az euró bevezetéséről, és a lakosság széles körű, megbízható információkhoz jusson – írta az MTI.

Rámutatott: a kormány fontosnak tartja, hogy mielőtt Csehország bevezetné az eurót, megfelelő nagyságú pénztartalékokkal rendelkezzen, ha bármi oknál fogva is válság alakulna ki.

A cseh gazdaság fel van készülve az euró bevezetésére és nagymértékben teljesíti a közös pénznem bevezetésének feltételeit – mondta.

“Kevés ország van olyan jól felkészülve az euró bevezetésére, mint a Cseh Köztársaság” – vélekedett Ludek Niedermayer, EP-képviselő, a cseh jegybank korábbi kormányzója.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szintén leszögezte: Csehország gazdasági szempontból kész az euró bevezetésére. “Az euróövezetbe való belépés elsősorban politikai döntés és akarat kérdése” – nyilatkozta Dombrovskis.

Az MTI szerint, “míg a gazdaság nagyobb szereplői támogatják az euró bevezetését, a lakosság többsége, az utóbbi időben készített felmérések szerint, ellenzi”.

Szakértői számítások szerint az euró csehországi bevezetésének legkorábbi dátuma 2020 lehet. A kormány céldátumot nem határozott meg és a közös pénznem bevezetése a kormányprogramban sem szerepel. Milos Zeman államfő korábban az euró mielőbbi bevezetése mellett kardoskodott. Tavaly novemberben azonban azt nyilatkozta, hogy Csehország csak azután tudja bevezetni az eurót, miután rendeződik Görögország helyzete az euróövezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik