Pénzügy
A service station attendant looks at the pump as Indonesian motorists queue up for gasoline in Denpasar on the Indonesian tourist island of Bali on August 26, 2014 as major cities across the country are hit with a shortage of subsidized fuel forcing long lines and the closure of service stations. Economists say Indonesia must phase out the huge fuel subsidies that make petrol prices in Indonesian among the cheapest in Asia but gobble up about 20 percent of the state budget.  The subsidies are historically a tense political issue in Indonesia, where fuel price hikes to reduce the payouts have been met with massive protests and caused divisions between coalition partners in government.   AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA / AFP / SONNY TUMBELAKA

Óriási világpara jöhet a zuhanó olajár miatt

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2016. 01. 28. 16:56

2016 áprilisára fog eldőlni, hogy tényleg komoly veszélyt jelent-e a csökkenő olajár a világgazdaságra vagy csak egy múló epizód lesz az életünkben – hangzott el az Equilor befektetési tanácsadó csütörtök reggeli háttérbeszélgetésén.

Szuperciklusok

Kiss Mónika, az Equilor elemzője szerint az olaj árát alapvetően a 30 éves szuperciklusok határozzák meg. Most éppen egy ilyen alján vagyunk. De persze nem csak emiatt esik az árfolyam.

Hanem mert túlkínálat van az amerikai palagáztermelők miatt.

A palagáz technológiai forradalma új viszonyokat teremtett az energiaiparban, mert az OPEC országoknak nincs ráhatása az amerikai vállalatokra. Így nem tudják befolyásolni az árakat, mint korábban, egymás között. A túlkínálat pedig a közgazdaságtan alapszabálya szerint árcsökkenéshez vezet. Ezt látjuk most.

A megváltozott alaphelyzethez csatlakozott mostanában még néhány új tényező is. Például az, hogy az olaj árának csökkenése nemcsak kínálati okokra vezethető vissza, a kínai gazdaság növekedésének lassulása áll a mérleg másik serpenyőjében, a keresleti oldalon.

Ezek összhatásaként az elmúlt egy hónap alatt a fekete arany kurzusa értékének mintegy harmadát elvesztette. És ez nagyon nem jó jel.

Az nem jó, ha csökken az olaj ára?

Sajnos nem. Illetve általában csak akkor jó, ha az árcsökkenés nem válik tartóssá. Mert ha tartóssá válik, akkor egy csomó áttételen keresztül megbénítja egy ország gazdaságát. Ha ezen országok történetesen az eurozóna országai vagy éppen Kína, akkor az akár világméretű gazdasági visszaeséshez is vezethet. Sokkal nagyobbhoz, mint a 2008-2009-es gazdasági válság volt, de erről majd később.

A mostani helyzet egyelőre még nagyon jó Magyarországnak.

Az alacsony olajár és a visszafogott inflációs környezet a magyar háztartások fogyasztásának bővülését támogatja. Ha a fogyasztók a rendelkezésre álló jövedelmükből kevesebbet fordítanak üzemanyag-beszerzésre, akkor ez a fogyasztás és a megtakarítások gyarapodását eredményezi. Ezzel együtt a vállalati szféra költségei is mérséklődnek, a jövedelmezőség pedig emeli a termelési kapacitásokat, így a beruházások, valamint a foglalkoztatottak száma egyaránt bővül.

Azért ehhez hozzá kell tenni, hogy hiába csökkent az olajár 60-70 százalékkal egy év alatt, a magyar kutaknál a benzin soha nem fog a 200 forint literje alá menni a magas adótartalom miatt.

Ebből lehet a világpara

A világ közgazdászai deflációs spirál kialakulásától tartanak az eurózóna és néhány más ország gazdaságában. Ez azt jelenti, hogy ha húsvétkor akció van a plázában, akkor húsvétig elhalasztom a vásárlást. Vagyis az árak tartós csökkenésére számítva, a háztartások nagy arányban elhalasztják vásárlásaikat, mivel később még alacsonyabb áron juthatnak hozzá ugyanahhoz a termékhez.

A mérsékeltebb keresletre a vállalatok a foglalkoztatás, a bérezés valamint a beruházások visszafogásával reagálnak. A kisebb bérek és az emelkedő munkanélküliség ismételten a keresletet mérséklik. Ha az adósságszint a kezdeti fázisban magas, akkor a defláció ennek reálértékét emeli, nincs, ami „elinflálja az adósságot”.

Tehát az egyre mélyebbre süllyedő olajár nem csak mikro-, de szektorszinten is okozhat válságot.

Az Equilor ugyanakkor optimista. Szerintük áprilisig pozitívan fog eldőlni, hogy marad-e tartósan alacsony olajár. Ezt részben arra alapozzák, hogy az amerikai palagázitermelők nagyon el vannak adósodva, így az alacsony olajár őket még jobban érinti, és közülük sokan hamarosan csődőt jelenthetnek.

A beszélgetésen az is elhangzott, hogy az OPEC országai a kivárásra játszanak, és azt remélik, az amerikai palagázkitermelők előbb mennek csődbe, mint amekkora károkat okoz az OPEC-nek az alacsony olajár.

Ez fog eldőlni a következő negyedévben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.