Pénzügy

Óriási világpara jöhet a zuhanó olajár miatt

2016 áprilisára fog eldőlni, hogy tényleg komoly veszélyt jelent-e a csökkenő olajár a világgazdaságra vagy csak egy múló epizód lesz az életünkben – hangzott el az Equilor befektetési tanácsadó csütörtök reggeli háttérbeszélgetésén.

Szuperciklusok

Kiss Mónika, az Equilor elemzője szerint az olaj árát alapvetően a 30 éves szuperciklusok határozzák meg. Most éppen egy ilyen alján vagyunk. De persze nem csak emiatt esik az árfolyam.

Hanem mert túlkínálat van az amerikai palagáztermelők miatt.

A palagáz technológiai forradalma új viszonyokat teremtett az energiaiparban, mert az OPEC országoknak nincs ráhatása az amerikai vállalatokra. Így nem tudják befolyásolni az árakat, mint korábban, egymás között. A túlkínálat pedig a közgazdaságtan alapszabálya szerint árcsökkenéshez vezet. Ezt látjuk most.

A megváltozott alaphelyzethez csatlakozott mostanában még néhány új tényező is. Például az, hogy az olaj árának csökkenése nemcsak kínálati okokra vezethető vissza, a kínai gazdaság növekedésének lassulása áll a mérleg másik serpenyőjében, a keresleti oldalon.

Ezek összhatásaként az elmúlt egy hónap alatt a fekete arany kurzusa értékének mintegy harmadát elvesztette. És ez nagyon nem jó jel.

Az nem jó, ha csökken az olaj ára?

Sajnos nem. Illetve általában csak akkor jó, ha az árcsökkenés nem válik tartóssá. Mert ha tartóssá válik, akkor egy csomó áttételen keresztül megbénítja egy ország gazdaságát. Ha ezen országok történetesen az eurozóna országai vagy éppen Kína, akkor az akár világméretű gazdasági visszaeséshez is vezethet. Sokkal nagyobbhoz, mint a 2008-2009-es gazdasági válság volt, de erről majd később.

A mostani helyzet egyelőre még nagyon jó Magyarországnak.

Az alacsony olajár és a visszafogott inflációs környezet a magyar háztartások fogyasztásának bővülését támogatja. Ha a fogyasztók a rendelkezésre álló jövedelmükből kevesebbet fordítanak üzemanyag-beszerzésre, akkor ez a fogyasztás és a megtakarítások gyarapodását eredményezi. Ezzel együtt a vállalati szféra költségei is mérséklődnek, a jövedelmezőség pedig emeli a termelési kapacitásokat, így a beruházások, valamint a foglalkoztatottak száma egyaránt bővül.

Azért ehhez hozzá kell tenni, hogy hiába csökkent az olajár 60-70 százalékkal egy év alatt, a magyar kutaknál a benzin soha nem fog a 200 forint literje alá menni a magas adótartalom miatt.

Ebből lehet a világpara

A világ közgazdászai deflációs spirál kialakulásától tartanak az eurózóna és néhány más ország gazdaságában. Ez azt jelenti, hogy ha húsvétkor akció van a plázában, akkor húsvétig elhalasztom a vásárlást. Vagyis az árak tartós csökkenésére számítva, a háztartások nagy arányban elhalasztják vásárlásaikat, mivel később még alacsonyabb áron juthatnak hozzá ugyanahhoz a termékhez.

A mérsékeltebb keresletre a vállalatok a foglalkoztatás, a bérezés valamint a beruházások visszafogásával reagálnak. A kisebb bérek és az emelkedő munkanélküliség ismételten a keresletet mérséklik. Ha az adósságszint a kezdeti fázisban magas, akkor a defláció ennek reálértékét emeli, nincs, ami „elinflálja az adósságot”.

Tehát az egyre mélyebbre süllyedő olajár nem csak mikro-, de szektorszinten is okozhat válságot.

Az Equilor ugyanakkor optimista. Szerintük áprilisig pozitívan fog eldőlni, hogy marad-e tartósan alacsony olajár. Ezt részben arra alapozzák, hogy az amerikai palagázitermelők nagyon el vannak adósodva, így az alacsony olajár őket még jobban érinti, és közülük sokan hamarosan csődőt jelenthetnek.

A beszélgetésen az is elhangzott, hogy az OPEC országai a kivárásra játszanak, és azt remélik, az amerikai palagázkitermelők előbb mennek csődbe, mint amekkora károkat okoz az OPEC-nek az alacsony olajár.

Ez fog eldőlni a következő negyedévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik