Pénzügy

400 ezer forint kára lett a hanyag strandolónak

400 ezer forint kára keletkezett annak a fogyasztónak, aki cipőjét, márkás óráját, pénztárcáját, nagy értékű mobiltelefonját és 70 ezer forint készpénzt is a fűbe tett a strand területén. Mindezt ugyanis ellopták tőle. A fürdő pedig azért nem vállalhatott felelősséget, mert az illető az értéktárgyait nem az értékmegőrzőben helyezte el – derült ki a Budapesti Békéltető Testület oldalán közzétett hírből.

A konkrét esetben a vállalkozás a békéltető testületi eljárásban fénykép-felvételeket is csatolt arról a strand területén belül több helyen megtalálható tájékoztatásról, amelyek szerint kizárólag az értékmegőrzőben hagyott tárgyakért tartozik felelősséggel.A fogyasztó a belépőjegy megvásárlásával pedig szerződést kötött a céggel, így az általános szerződési feltételeit is elfogadta, ennek részét képezte a házirend is. Az pedig szintén egyértelműen tartalmazta: értéktárgyakért csak akkor vállal felelősséget a vállalkozás, ha azokat az értékmegőrzőben helyezték el, egyéb esetben nem.

Belépőjegyük megvásárlásával a fogyasztók elfogadják az intézmény szerződési feltételeit, ezért ha úgy gondolják, szükségük van arra, hogy komolyabb értékeiket maguknál tartsák, de azokra nem tudnak folyamatosan figyelni, akkor érdemes már a bejáratnál érdeklődni az elhelyezési lehetőségekről.

A bosszúságok elkerülése érdekében a Budapesti Békéltető Testület az alábbi hasznos tanácsokat adja a fogyasztók részére:

  1. Nyilvános helyre (például: fürdő, kávéház, étterem, színház) a feltétlenül szükségesnél több értéktárgyat ne vigyenek magukkal! A felelősség ilyenkor csak azokra a tárgyakra terjed ki, amiket a fogyasztók szokásos jelleggel magukkal visznek az ilyen és ehhez hasonló helyekre!
  2. Ha van értékmegőrző, azt mindig használják, ugyanis az intézmény csak az itt elhelyezett tárgyakért tartozik felelősséggel!
  3. Vegyék figyelembe az intézmények saját szabályzatait is az értéktárgyak őrzéséről! Tájékozódjanak előre, hol és hogyan tudják elhelyezni azokat a tárgyakat, melyek biztonságáról feltétlenül gondoskodni akarnak, és mindig a kapott tájékoztatás szerint járjanak el. Legyenek tekintettel az intézmény területén kihelyezett figyelmeztető táblákra, feliratokra is!
  4. Ha az értéktárgyak átvételét az intézmény alkalmazottja megtagadta, arról vetessenek fel jegyzőkönyvet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik