Pénzügy

Kisöpri magyar állampapírjait a korábbi „megmentőnk”

A Templeton alap egy év alatt 6,5 milliárd dollárnyi kötvényétől szabadult meg.

Rohamtempóban válik meg a magyar állampapíroktól az amerikai Templeton befektetési alap, amelyre korábban hazánk „megmentőjeként” tekintettek, ugyanis a legnagyobb hitelezőnk volt a pénzügyi válság idején. Egy év alatt majdnem 6,5 milliárd dollárnyi magyar papír tűnt el az alap portfóliójából, az utolsó negyedévben a kötvények 40 százalékát szórták ki – írja a Portfolio.

December végén már csak 4,5 milliárd dollárnyi magyar állampapír volt a Templeton amerikai és luxemburgi alapjaiban, egy évvel korábban még 10,9 milliárdnyi. Nem csak lejáró papírokról van szó, a másodpiacon is jelentős tételeket adott el az amerikai alapkezelő.

A portál azt írja, nem lehet tudni, miért adja el az alapkezelő a magyar papírokat, de a Templeton befektetési stratégiájának velejárója, hogy egy idő után kivonul az adott országból és más célpontokat keres. A legtöbb Templeton-alapot kezelő Michael Hasenstab szívesen vásárolt az utóbbi években kockázatos papírokat, bízva abban, hogy az alulértékelt, feltörekvő piaci kötvények később jelentős nyereséget hoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik